Őszinte vallomások Váradról

Őszinte vallomások Váradról
Nagyvárad – Péntek délután ünnepi alkalomra gyűlt össze Várad magyar kultúrakedvelő közönsége a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában.

Az ünnepet Tolnay Tibor életműdíjas festőművész hetvenhatodik születésnapja, és az ebből az alkalomból szervezett kiállítás megnyitója adta.

Az eseményen jelen volt Aniszi Kálmán Kapusról származó, budapesti esszéíró, az esztétika professzora, aki legújabb, Zimankó című elbeszélőkötetét hozta el a váradiak számára. Méltatásában elmondta „Tolnay Tibor festményei őszinte vallomások, művészi konfessziók egy olyan városról, mely mindig talpra tudott állni.” A klasszikus hagyományt követő festményei Nagyvárad ezernyi arcát tárják föl, a most kiállított festmények zöme a tél méltóságteljes fényeiben. „A művészet, mint a földi élet égi mása leképezés, de nem utánzat. Több annál, mert túlmutat a világon” – tette hozzá Aniszi Kálmán. Tolnay Tibor festményei helyenként kritikai élű reális szemléletmódot tükröznek Várad múltjáról, jelenéről, és jövőjéről is. Herman M. János előadótanácsos köszöntőjében analógiát vont Tolnay által megfesetett téli tájak és az istentisztelet között. A festmények áhitatos szemlélése felér egy istentisztelettel.

Ecset Isten kezében

Az ünnepelt művész úr köszönetét fejezte ki a kedves ismerősöknek, a külföldről erre az alkalomra hazaérkező barátoknak a jelenlétét. Az a sok szeretet, amit a közönség részéről kap sok erőt ad neki az alkotáshoz, mely olyan számára, mint Isten ajándéka.  A Partiumi magyar Művelődési Céh által szervezett esemény ünnepi jellegét és szinvonalát emelte Péterffy Lajos, majd Gál Annamária lélekhez szóló szavallata, illetve Orosz Otília szólóénekesnő fellépése. A mintegy negyven kiállított és megvásárolható festményt július 20.-ig tekintheti meg a nagyérdemű a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának emeleti előcsarnokában.

Mészáros Tímea