Szinte mindenért többet fizetünk

A temetői szolgáltatásokért is többet kell fizetni
A temetői szolgáltatásokért is többet kell fizetni
Növekedtek a Nagyváradi Közterület-fenntartó Vállalat tarifái is azok után, hogy a múlt heti nagyváradi helyi tanácsülésen elfogadták a vonatkozó határozattervezetet.

A legnagyobb díjszabásemelések a temetői szolgáltatások esetében következtek be. Eszerint a sírkiásás-betömés és a koporsó behelyezése a sírba 150 lejről 250 lejre emelkedik, a kripta kinyitása és visszazárása 45 lejről 60 lejre, a sírtakarítás (seprés, koszorúk elvétele) 20 lejről 40 lejre, a városi kápolna bérlése óránkénti 35 lejről 50 lejre nőtt, míg sírra ránőtt fa kivágásáért az eddigi 50 lej helyett 150 lejt kér el a szolgáltató. A hűtőkamráért elhunytanként napi 40 lejt kell fizetni az eddigi 26 lej helyett.

Drágább strandolás

Az Őssi strandon átlagban tizenhat százalékos tarifaemelés történt. A felnőttjegy ára 12 lejről 14 lejre, míg a felnőttbérlet ára 160 lejről 180 lejre nőtt. A gyerek-, diák-, nyugdíjas- és fogyatékosjegy az eddigi 6 lej helyett 7 lej lett, a minimum tizenöt fős felnőttcsoport fejenként 12 lejt kell fizessen az eddigi 10 lej helyett, míg a minimum tizenöt fős gyerek-, diák-, nyugdíjas-, egyetemista-, fogyatékos csoport egy lejjel többet, azaz immár 6 lejt fizet fejenként a belépőjegyért. Három év alatti gyerekek számára továbbra is ingyenes a belépés az Őssi strandra. A teniszpályát az eddigi 10 lej/fő helyett 12 lej/főért lehet bérelni. Az állatkertbe egy felnőtt belépőjegy ára 12 lejről 14 lejre, a gyerek-, diák-, egyetemista-, nyugdíjas- és fogyatékosjegy ára 6 lejről 7 lejre emelkedett, a családi jegy (két felnőtt és egy maximum tizennégy éves gyerek) ára fejenként 28 lej lett az eddigi 24 lej helyett, míg a kétfős családi jegy (egy felnőtt és egy maximum tizennégy éves gyerek) ára fejenként két lejjel nőtt, így egy ilyen jegy ára 17 lej. A minimum tizenöt fős csoportok az eddigi 10 lej helyett 12 lejt kell fizessenek fejenként egy belépőjegyért, a gyerek-, diák-, egyetemista-, nyugdíjas- és fogyatékos csoportok fejenként 6 lejt kell fizessenek az eddigi 5 lej helyett. Három év alatti és hetvenöt év feletti látogatók számára az állatkertbe való belépés ingyenes. A nagyváradi kutyamenhelyen a kutya elszállásolása napi 2 lejről napi 5 lejre emelkedett, míg a kutyaelfogás ára 47 lejről 60 lejre nőtt.

Köztisztaság

A minimálbér tizenhat százalékos emelésére hivatkozva a nagyváradi önkormányzat emelte a köztisztasági szolgáltatások díjszabásait is. Eszerint jogi személyektől ezután tonnánként 87,33 lejért szállítják el a szemetet az eddigi 82,37 lej helyett (a megadott díjszabások tartalmazzák az áfát is). Magánszemélyek esetében a szemétgyűjtés fejenként 9,50 lejre emelkedett 9,06 lejről. Az utcai tisztítási szolgáltatások közül a legnagyobb mértékben, 14,66 százalékkal a szemétkukák kiürítése emelkedett, ezt ugyanis darabonként 1,33 lejért végzi el immár a RER az eddigi 1,16 lej helyett. A vízelvezetőket 217,45 lej/száz méter áron takarítja a RER, az eddigi ár 191,46 lej/száz méter volt. Az illegálisan tárolt hulladékot tonnánként 32,73 lejért szállítja el a RER, míg a korábbi ár tonnánként 28,76 lej volt, míg a zöldövezeteket az eddigi 23,76 lej/ezer négyzetméter helyett 25,73 lej/ezer négyzetméter áron tartja karban. Mindezek mellett a hóeltakarítási díjszabások is emelkedtek kisebb-nagyobb mértékben: ezek közül kiemeljük a kézi hó- és jégeltakarítást, ami a korábbi 278,09 lejhez képest immár 316,16 lejbe kerül ezer négyzetméterenként.

Pap István