Színpompás virágok között Csokalyon

Színpompás virágok között Csokalyon

Bihar megye – Csokalyra érkezve nem volt nehéz megtalálni Mateutz József portályát. Nem csak azért, mert nem olyan nagy a falu, hogy eltévedjen az ember, hanem mert a virágtermesztőt mindeki ismeri, s már az utcáról is látszik a színpompás kert.

A napok óta hol szakadó, hol csak csepergő eső tartott egy órányi szünetet, s mindezt mintha csak azért tette volna, hogy a felszakadozó felhők között előtűnő napfényben tudjam megcsodálni Mateutz József virágoskertjének színpompáját. Már a birtokhoz közeledve is sok portán látni pirosló tulipánokat, de a székelyhídi születésű, jelenleg nagyváradi lakos csokalyi kertje olyan, mintha színes szönyegekkel lenne letakarva. Összesen 32 év tapasztalatával termeszti már a virágokat, mondta el kérdésemre, hiszen korábban Biharon, Kiskágyán (Székelyhídon) és Püspökiben kertészkedett, a tudást autodidakta módon szerezve.

Minden színárnyalatban

A telek 30 ár, s rajta megterem minden, ami háztartásban a konyhára kell, és mellett, összekötve a kellemest a hasznossal, virágok nyílnak kora tavasztól késő őszig, amíg az időjárás engedi. Tulipánból 50, kardvirágból 32, jácintból 9, míg nárciszból 4 fajta található a kertben. Ezek természetesen nem egyszerre, hanem fajtájuknak megfelelő időszakban nyílnak, így folyamatosan adnak nem csak “termést”, de munkát is gazdájuknak. Ugyanis az egész kertet maga műveli Mateutz József. Tapasztalata szerint napszámossal dolgoztatni ráfizetést jelent, mert bár mindenkinek adott virágot, az Ausztriából, Magyarországról, Hollandiából beszerzett virághagymákból is jócskán tűnt el… Őstermelői igazolvány birtokában kisebb tételeket (ami már több ezer szálat jelent) maga szokott piacra vinni (ottjártunkkor éppen Kolozsvárra készült), nagyobb tételekért házhoz jönnek a viszonteladók.

Aki a virágot szereti…

Az árat természetesen mindig a piac, a kereslet határozza meg, a közeljövőben a pravoszláv húsvét okán árnövekedés várható. Megélni éppen meglehet, de vagyont nem gyűjt a virágtermesztésből, mondta Mateutz József, s ebben nagy szerepe van a virágok importjának is, mely sok esetben, sok más egyébhez hasonlóan, az úgynevezett tisztességtelen konkurencia “szabályai” szerint bonyolódik. Virág nélkül senki nem távozhat a kertből, mondta a vendéglátóm, s ez alól én sem voltam kivétel. Így az autóba ezúttal természetes “illatosítók” varázsoltak kellemes környezetet.

Nem ehetőek

Adódott a kérdés, hogy ebben a világban, amikor még a temetőkből is ellopják a virágot és a koszorúkat, hogyan lehet megóvni az avatatlan látogatóktól a kertet, amely még körbekerítve sincs? Soha nem tarolták még le az ágyásokat, talán mert nem ehető, ami bennük terem, és talán azért is, mert olyan fajtákat termeszt, melyeket nehéz lenne orgazdáknak eladni, hiszen közel s távol mindenki tudja, csak neki vannak ilyenek, vélte Mateutz József.

Rencz Csaba