Színházi Világnap

Színházi Világnap
A Kolozsvári Állami Magyar Színháztól kapott értesítés szerint megtudtuk: Színes programkínálattal ünnepli az intézmény március 27-ét, a Színházi Világnapot. A tavalyi siker után az intézmény épületében újra megszervezik a Nyílt napot, amelynek keretében az Atelier 200 színházi workshop részeként két napra a civilek veszik birtokukba a színpadot.

 

Előadásvetítés-sorozat lesz a Café Színház terében, a gyerekeknek játék délelőttöt tartanak. Az érdeklődőket idegenvezetésre hívják a kulisszák mögé, a sajtósok pedig a színészekkel mérkőznek meg egy kosármeccsen. Ősbemutatót tartanak A Griff, a Dámvad és a Varjú c. dokumentumfilm-sorozatnak, és a film alkotóival beszélgetnek a vetítést követően. A VIA étteremben színházi vacsorát tálalnak. A Színházi Világnap idei üzenetét a Loose Neckties Society néven fellépő színészek zenekarától hallhatják, akik a nyílt nap záróeseményeként koncertezni fognak.

Az ünnepi események sora már egy nappal a Színházi Világnapot megelőző estén elkezdődik: március 26-án este 7 órától különleges színházi vacsorán vehetnek részt az érdeklődők a VIA étteremben. Az étterem séfje, Náday Egon felügyeletével a társulat tagjai készítik el és szolgálják fel a vacsorát: bemutatják a négy fogást és a négy bort, amelyet négy falatnyi irodalom kísér.

Az eseményen való részvételre előzetes jelentkezés szükséges, részletek a honlapon: www.huntheater.ro).

Március 27-én 11 órától késő estig számos, ingyenes programmal várják a közönséget.

A büfében egész nap nyitva tart a Café Színház, ahol a Kolozsvári Állami Magyar Színház régebbi előadásainak felvételeit vetítik. Az előcsarnokban pedig könyvvásár zajlik.

A Stúdióterem a gyerekeké.

Játék délelőttöt szerveznek Kali Andrea, Kántor Melinda és Varga Csilla vezetésével, Györgyjakab Enikő pedig bemutatja Mindenke és a varázsdoboz című előadását.

Nem marad el a színházi idegenvezetés sem: délután az érdeklődők a társulat tagjainak vezetésével ismerkedhetnek meg az épülettel, és bepillanthatnak azok mögé az ajtók mögé is, amelyek az év többi napján zárva maradnak a közönség előtt.

A gyerekprogramra és az idegenvezetésre előzetes jelentkezés szükséges (a jelentkezési információk megtalálhatók a honlapon).

A színészek csapata a sajtósok csapatával mérkőzik meg a Iuliu Haţieganu (Babeș) sportparkban zajló kosármérkőzésen. Mindkét csapatban egy-egy ismert veterán játékos játszik majd, a közönséget pedig szurkolni várjuk a lelátókra.

Erdélyben először, ősbemutatóként láthatja majd a közönség A Griff, a Dámvad és a Varjú című, Oláh Kata rendezte dokumentumfilm-sorozatot, amelyben Balla Szabolcs és Bogdán Zsolt is szerepel. A filmek három erdélyi polihisztor: Bánffy Miklós, Kós Károly és Kemény János életét mutatják be, a vetítést az alkotókkal való beszélgetés követi.

A nyílt napot a Loose Neckties Society, azaz a színészek zenekarának koncertje zárja, ahol egyedi tolmácsolásban hangzik majd el a Színházi Világnap hagyományos üzenete. Ugyanezen a héten tűzték műsorra a Kenyérzseb (március 26-án 20 órától), valamint a Születésnap (március 30-án 20 órától) című előadásokat, az UNITER Művészek a művészekért című kampányának részeként. Az előadások előtt elhangzik majd Dario Fo és Ion Caramitru világnapi üzenete.

Március 28-án és 29-én az Atelier 200 elnevezésű színházi műhely zajlik a Kolozsvári Állami Magyar Színházban: kétszáz vállalkozó kedvű jelentkező Albu István, Andreea Iacob, Molnár Levente és Sinkó Ferenc vezetésével kipróbálhatja, milyen színésznek lenni. Az Európai Színházi Unió nemzetközi projektjének kolozsvári kiadására ingyenes a jelentkezés.

Csomafáy Ferenc