Színházi élményözön lesz Váradon

Szeptember 20-án indul a Rövid Dráma Nemzetközi Fesztiválja és két másik rendezvénysorozat is: Daniel Vulcu és Victoria Balint a beharangozó sajtótájékoztatón
Szeptember 20-án indul a Rövid Dráma Nemzetközi Fesztiválja és két másik rendezvénysorozat is: Daniel Vulcu és Victoria Balint a beharangozó sajtótájékoztatón
Színházi élmények sokasága várja idén ősszel is a publikumot: jön a Rövid Dráma Nemzetközi Fesztiválja. És nem csak az. Idén ugyanis ismét más formátumban szervezik, további rendezvényekkel kiegészítve.

Változik minden évben, és idén sem lesz ez másként: szeptember 20-tól ismét újdonságokkal várja a közönséget a Rövid Dráma Nemzetközi Fesztiválja. Sőt, idén már nem is csak rövid dráma fesztiválja lesz ez. A szervezők ugyanis mai nagyváradi sajtótájékoztatójukon bejelentették: e hagyományos rendezvénnyel párhuzamosan (amely már a 19. ilyen) idén gyermekeknek is tartanak külön színházi seregszemlét, valamint egy harmadik esemény, az úgynevezett cirkuszi feszt is bekapcsolódik a programba. A főszervező, Daniel Vulcu, a váradi Iosif Vulcan társulat vezetője elmondta: a cirkuszi fesztivál lényege, hogy olyan darabokat mutatnak be, amelyekben cirkuszi jellegű színpadi megoldásokkal is élnek – ennek programja még szervezés alatt van, de a fő darabokat franciaországi társulatok mutatják majd be. Velük idén nyáron lépett kapcsolatba Vulcu és csapata, amikor avignoni vendégjátékon voltak. Victoria Balint, a váradi román társulat munkatársa hozzátette: ami a gyermekeknek szóló minifesztivált illeti, annak a programján is most dolgoznak, a főszervező a váradi Arcadia.

A repertoárból

A legnagyobb érdeklődésre ezúttal is a Rövid Dráma Nemzetközi Fesztiválja tart számot. Ennek programja nagyjából már összeállt, ám változások még lehetségesek. Az előadások zöme mindhárom párhuzamos rendezvénysorozaton hagyományosan román nyelven zajlik majd, ám lesznek magyarul előadott darabok is. A program egyelőre csak Facebookon érhető el, a Teatrul Regina Maria adatlapon. Victoria Balint jelezte: terveik szerint a jövő héten töltik fel a repertoárt a honlapjukra is (teatrulreginamaria.ro), várhatóan ugyanakkor frissítik majd ezekkel az adatokkal is a fesztivál évente megújuló honlapját, a http://www.ostif.ro-t.

A meghívott társulatok között van németországi, franciaországi, ausztriai, Romániából ugyanakkor bukaresti, ploiesti, kolozsvári, temesvári, jászvásári, marosvásárhelyi, piatra neamti. A sűrű program előadásait a színház és a stúdióterem mellett a szakszervezetek művelődési házában, a Moszkva kávézóban, a Stage klubban, a filhamónia épületében, az Arcadia bábszínházban tarják majd. A 20-án induló drámafeszt – valamint a másik két rendezvénysorozat – részletes programjáért tehát látogassanak majd el a jelzett honlapokra. Ezekben a napokban a fellépőkkel való utolsó egyeztetések zajlanak még.

Ami a rendezvénysorozat hátterét illeti, arról Daniel Vulcu elmondta: idén körülbelül 200.000 lejes költségvetésből dolgoznak. Ennek nagy részét a váradi önkormányzat állja, de van önrészük is, továbbá kaptak támogatást az UNITER-től is. Vulcu hozzáfűzte: „Számítunk még a Megyei Tanácsra is, hiszen van tartozása. Tavaly ugyanis a magyar társulat volt a házigazdája Váradon egy színházi fesztiválnak, amelyet teljes egészében a szakminisztérium finanszírozott. A Megyei Tanács azonban akkor úgy érezte, neki is be kell szállnia 50.000 lejjel. Idén tehát akkor mi várunk támogatást. Hogy ne lehessen szó diszkriminációról.” Jelezte még, hogy jövőre, amikor Rövid Dráma Nemzetközi Fesztiválja huszadik születésnapját ünneplik, egy negyedik seregszemlét is terveznek felvenni a programba: külön zenés színházi fesztivál is lesz.

Szeghalmi Örs