Színház az egész világ

Fotó: szigligeti.ro
Fotó: szigligeti.ro
Beszélgetés színházról, életről és színházi életről Csíky Ibolya és Hajdu Géza színművészekkel. Moderátor Török Sándor.

Humoros sztorik – akár csak az élet bármely területén – egy társulat mindennapjaiban is jócskán akadnak. Vannak, akik olyan szerencsések, hogy az életet és a munkát is képesek a humoros oldaláról felfogni, s vannak olyanok, akik akár a balszerencsés eseteket is humorosan tudják előadni.
Szeretnénk egy, a hagyományostól eltérő beszélgetésre meghívni Önöket, ahol színházról és életről egyaránt szó lesz, de nem kell megijedni, nem búskomor, komolykodó hangnemben, hanem egy vidám sztorizás keretein belül.
A nagyváradi Szigligeti Színház két színművésze enged bepillantást munkájukba és mindennapjaikba: Csíky Ibolya és Hajdu Géza színészekkel beszélgetünk.
Csíky Ibolya a nagyváradi színjátszás egyik megkerülhetetlen alakja. 2009-ben ünnepelte pályakezdésének negyven éves évfordulóját a Kedves hazug című darab előadásával, ahol örökifjú partnere, a jó humorú, ironikus és önironikus Hajdu Géza volt. „Az nem baj, ha a színész ideges, csak a közönség ne legyen ideges” – idézte fel Csíky Ibolya már-már szállóigévé vált szavait a nagyváradi társulat volt irodalmi titkára, Nagy Béla, aki hozzátette: a kiemelkedő tehetséggel bíró színésznő mintegy 200 szerepében mindent eljátszhatott, amit egy művésznőnek a színészi pálya tartogathat.
Hajdu Géza, aki korábban vezetője is volt a nagyváradi színháznak, majd megálmodója a Kortárs Színpad 71’-nek, és rendezőként is jó néhány feledhetetlen előadás fűződik nevéhez, számos pályakezdő színésznek volt mentora és tanítója. Színészként több mint 40 éve áll a világot jelentő nagyváradi deszkákon, szerepeit felsorolni pedig képtelenség lenne. Véleménye szerint a nyugdíjas éveket munkával tölteni a legszerencsésebb választás, főleg, ha szenvedélyesen szereti azt a világot, melyben estéről-estére felgördül a függöny.
Szeretettel várjuk mindazokat a beszélgetésre, akiket érdekel a színház világa, vagy csak szívesen megismerkednének Nagyvárad két emblematikus alakjával és tehetséges művészével.

Szent László Egyesület