Színészek akarunk lenni

Akt.:
Lucian Alexandrescu (rendező) és Nicoleta Varga, Darius Stoica, Sebastian Topan. Forrás: groparu.ro
Lucian Alexandrescu (rendező) és Nicoleta Varga, Darius Stoica, Sebastian Topan. Forrás: groparu.ro
Kolozsváron a Florin Piersic és a Victoria Filmszínházban mutatták be a Lucian Alexandrescu rendezésében készült Usturoi (Fokhagyma) című filmet. A produkció története egy világtól elzárt településről indul. A gyermeki ártatlanságról, kalandokról szól, ugyanakkor a néző betekintést nyerhet a roma családok életébe is.

A filmszínház előcsarnokában levő két asztalon fokhagyma és hagyma halmaz várta a közönséget. Már a bemutatót megelőző napon nem lehetett a filmre mozijegyet kapni, annak ellenére, hogy a stáb nem használt különleges marketing stratégiát a film népszerűsítésére. Az emberek egymásnak mondták el, hogy érdekes alkotást tekinthetnek meg.

A filmről

Eremia Ceapă roma gyermek elmeséli barátjának, Nicuşornak hogy a testvére nem veheti feleségül Fokhagyma lányát, mert nincs pénzük, a családja szegény. A két gyermek elhatározza, hogy a szerelmesek segítségére siet. A 10 éves Eremia és a 12 éves Nicuşor elszökik az iskolából, hogy Hollywoodba, de mivel a város távol van, akkor Kolozsvárra mennek. Színészek akarnak lenni. Tanácskoznak, milyen foglalkozású embernek van nagy fizetése. Úgy vélik, hogy a színészeknek nagy jövedelmük van. Ha művészek lesznek, akkor a szerzett jövedelemből segíthetik a szerelmes párt, házasodjanak össze. A film cselekménye a Szilágy megyei település és Kolozsvár közti útvonalon bontakozik ki. Útjuk során különböző járművekre – traktor, szekér, Dacia autó, vonatra kérezkednek fel, számtalan kalandba van részük. Végül megérkeznek Kolozsvárra. A gyermeki tisztaság, a vakmerőség, segíteni akarás teszi érdekessé a filmet. A vonaton a kalauz elmondja nekik, hogy a kolozsvári állomáson átadja őket a rend embereinek. Végül sikerül az állomáson elszaladni a rendőrség elől. Miután megtekintették a belvárost, eljutnak a Monostor negyedben levő Hollywood nevű kulturális központhoz, ahol beszélnek a szándékukról.
Megvalósulhat-e az álmuk?
Számtalan humoros helyzet, helyzetkomikum teszi érdekessé a filmet.
Lényegében a film két roma család közti rivalizálást mutatja be. A családok becenevét a foglalkozás alapján találta ki a közösség. A Fokhagyma család nagyon gazdag. Fitogtatva a gazdagságukat, a családfő szórja az eurókat. A cigány mulatságra- mondja- a Zilah legjobb szakácsát kell meghívni, mert a pénz nem számít. A zene, a tánc, mely oly jellemző a roma kultúrára, sajátos hangulatot teremt.

Szereposztás

Eremia szerepét Darius Stoica alakítja, aki kiváló hegedűs, több versenyen nyert. Sebastian Topan- Nicuşor, az iskolai színjátszó körben elért eredményeiért jutalmazták. A kolozsvári Művészeti iskola tanulója. A filmben szereplő színészek: Elena Ivanca, Ileana Neagu, Jon Seles. További szerepelők: Nicu Varga, Tibi Covaci (Fokhagyma), Kanalas István.
Rendező: a Miamiban élő Lucian Alexandrescu. Forgatókönyvíró, producer: Radu Băzăvan, beceneve Groparu.
A közönségtalálkozón elmondták, hogy független film, melynek rendkívül kicsi a költségvetése, 32.500 euró. Ez olyan film, amely pénzt hoz, amiből a gyártási költségeket tudják fizetni.
Szilágy és Kolozs megyében történt a filmforgatás (Treznea, Agriş, Pusta, Kolozsvár belvárosa, a kolozsvári Hollywoodi kulturális központ). Három hétig filmeztek, 2012. május- júniusi hónapokban. Az utómunkálat két és félévet tartott.
Kolozsváron a filmet 2014-ben a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon és a Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválján mutatták be. A nemzetközi filmes világban meghívást kapott a New Yorki Függetlenfilm Fesztiválra és a Bostoni Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválra.
A filmmel azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a romákkal szembeni előítélet, a negatív szemlélet. Erdélyben filmeztek, az etnikai sokszínűségre, az emberek közti kapcsolatokra összpontosítva.

Páll Gyöngyvér

Címkék: ,