Szinesfémtolvajok pusztítanak Váradon

Szinesfémtolvajok pusztítanak Váradon
Nagyvárad – Alig néhány hete került fel, és máris megrongálták a nagyváradi Garasos hídon található új emléktáblát. A tettes, vagy a tettesek az emléktáblán lévő híd domborműmotívumot verték le.

Színesfémtolvajok és nem fanatikus rongálók lehettek azok, akik leverték a hetekkel ezelőtt felavatott Garasos-híd emléktábláról a bronzból készült híd motívumot. Erre enged következtetni az, hogy az egész táblát könnyedén leszerelhették volna, de  mégsem ezt tették, továbbá a román és a magyar feliratoknak sem esett bajuk. Az esetről az emléktábla alkotóját, Deák Árpádot kérdeztük, aki lapunk kérdéseire válaszolva elmondta: „ma (kedden – szerk. megj.)  hívott fel az egyik kolléganőm azzal a hírrel, hogy megrongálták az emléktáblát, de én egy nappal korábban láttam, hogy eltűnt az általam bronzból készített Ráduly Béla emléktába a Kert utca sarkáról.

Szerintem szinesfém-tolvajok lehettek.”A képzőművész hozzáfűzte, hogy a központban még két fémből készült emléktáblája van kihelyezve, gyorsan ellenőrizte, hogy azok megvannak-e még. Szerencsére azok még a helyükön vannak.  Gavruzca Tibor RMDSZ-es megyei tanácsos, a garasos hídi emléktábla elkészítésének és kihelyezésének kezdeményezője lapunknak elmondta, hogy értesíteni fogja a rendőrséget, mert mint fogalmazott, „véget kell vetni mostmár a bronzmaffia ténykedésének!” Jelezzük, hogy nemrégiben a nagyváradi Filharmónia épületéről lopták le az intézmény bronzból készült névtábláját.

Pap István