Színes programok az iskolanapon

Színes programok az iskolanapon
Az iskola névadójának napját ünnepelték immár második alkalommal a nagyváradi Szacsvay Imre általános iskolában, szinte nyárias napsütésben. A szervezők meglepetéssel is készültek.

Varga Gábor RMDSZ alapító tag A hatodik ostrom című, három drámát tartalmazó könyvéből mutattak be egy részletet a diákok. A Tábornokok című írást Pásztor Gabriella iskolaigazgató dolgozta át és a gyerekek többek között Debrecenben is bemutatták már, nagy sikerrel. Az előadás alatt elhangzott az Erdélyország sok szép vize című népdal is, ezt egy ötödikes diáklány adta elő, aki több társával együtt rögtön az előadást követően elutazott az Országos Népdalversenyre.

Nem alkudható

Az iskola igazgatója elmondta: szeretné, ha a Szacsvay-napok hagyománnyá épülnének. Mint megtudtuk, az ünnep szombaton, Sályiban folytatódott, ahol a tanulók szüleikkel együtt különféle rendezvényeken vettek részt.

Az iskola kórusának a színvonalas előadását követően Varga Gábor szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a szabadság nem alkudható, szabadság csak egy van, s az, hogy az iskola udvarán több százan gyűltek össze magyarul ünnepelni, az a szabadság mérföldköve is egyúttal. Végül azt kívánta, hogy az iskola sokáig maradjon meg.

Megvalósították

Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettes azt hangsúlyozta ki: az iskola névadójának tisztelettel kell adóznunk. Egyúttal jó szórakozást kívánt az iskolanap alkalmából. Szabó Ödön parlamenti képviselő visszaemlékezett arra, hogy tavaly, az első iskolanapon feltette a kérdést: vajon ha napjainkban élne, az interneten lájkolnák-e a diákok Szacsvayt? Elmondta továbbá: azt, amit közösen elterveztek, azaz Szacsvay Imre kultuszának újjáélesztését sikerrel valósították meg, jövőre Sályiban már állni fog a szobra is, melynek Deák Árpád már el is készítette a mintáját. Végül egy történetet mondott el, melynek tanulsága az, hogy cselekedni szükséges, a hit önmagban kevés.

Meglepetés

Az ünnepség díjkiosztással folytatódott: az iskolában is megünnepelték szeptember végén a Magyar Népi Kultúra Napját, s a legszebb munkákat oklevéllel jutalmazták, ezeket Kecse Gabriella aligazgató és Kovács Enikő tanítónő adta át.

Tánc és színjátszás következett, a gyerekek Exupery egyik művének feldolgozását adták elő, melyet az Állatok Világnapján is bemutattak. Az ünnepség meglepetéssel folytatódott: mint kiderült, a tanintézet testvériskolájában, a diósdi Eötvös József iskolában tanul Szacsvay Imre egyik leszármazottja, Zsuzsika, aki édesanyjával, valamint az iskola igazgatójával együtt ellátogatott Váradra.

Az ünnepség végeztével a diákok sakkversenyen vettek részt.

Neumann Andrea