Színes programok a várban

Színes programok a várban
Igazi vásári forgatag volt a várban a szombati napon, felnőttek és gyerekek egyaránt megtalálhatták az őket érdeklő programokat. Lehetett játszani, vásárolni, ügyeskedni, enni és inni.

Szebbnél szebb kézműves portékákkal megrakott standok sorakoztak a várudvarban, hazai és magyarországi településekről jöttek a mesteremberek, s persze váradiak is voltak közöttük. Az egyik standnál levendulából, illetve annak felhasználásával készült termékeket kínáltak – illatos párnácskákat, a természetes olajokat. Többen is kínáltak természetes, házilag készült szappanokat, gyógynövényes kenőcsöket, láttunk gyöngyből készült díszeket, az egyik standnál pedig a viktoriánus korból származó szalaghímzés-technikával készült dísztárgyakat lehetett vásárolni. Kerámia és fatárgyak, bőrdíszek, gyékényalkalmatosságok is voltak, sőt, veretkészítő is kínálta portékáját.

Alkotók

Mind e közben a gyerekek különféle kézműves foglalkozások közül választhattak a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola és Kollégium tagjainak és tanulóinak jóvoltából: a „körmöcske” technikával fonalakból készítettek karkötőket, nyakláncokat, de volt körömfonás, nemezelés, kötélverés és sallangkészítés is. A sallang amúgy – mint megtudtuk – a lószerszám népies neve, hasított bőrszálakból készül, apró öltésekkel, elkészítése valódi türelmi munka, mely régen külön mesterségnek számított. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából a gyerekek hűtőmágneseket, krepp-virágokat készíthettek; az udvaron volt egy nemezsátor is, melyhez hasonlókat használtak egykor a belső-ázsiai lovas pásztornépek, köztük a magyarok is.
Egy, az eredetihez hasonló betüsajtót is megnézhettek, sőt, működtethettek a gyerekek, a vizsolyi Lendvai Valériának és Daruka Mihálynak köszönhetően. Mint megtudtuk, a településen az Iparművészeti Múzeum segítségével korhű nyomdagépeket építettek, melyeknek a segítségével a reformáció fél évszázados évfordulójára a Vizsolyi Biblia kétszáz mását szándékozzák kinyomtatni.

Vásári bábjáték

A délután folyamán bábelőadás is volt: a kolozsvári Keljfeljancsi bábszínház a Vitéz László és az átkozott malom című bábjátékot adta elő, Vincze László közreműködésével. A történet egyszerű volt: Vitéz László kezdetben ügyefogyottnak tűnt, de végül megharcolt a rosszal és győzött. A gyerekek nagyon élvezték – mint utóbb Vincze László bábszínésztől megtudtuk, az ilyen vásári bábjátékok bevált receptek alapján működnek, nemegyszer még a felnőttek számára is élvezetesek.
Említést érdemel a várépületben megszervezett historikus táncbemutató is, melynek lényege az volt, hogy a közönség is megtanulja a reneszánsz udvarházak táncainak alaplépéseit. Freész Katalin táncoktató, valamint a Harlekin Gamba Consort (Lachegyi Anna, Szabó Zsolt, Richter Dorottya, Molnár Andrea, Andrejszki Judit) közreműködésével a jelenlévők angol és francia táncokat tanultak, többek között a branle mozdulatait leshették el.

Neumann Andrea