Színes programok a borsi napok vasárnapján

A két tánccsoport közös előadást is bemutatott a Borsi Községi Napok keretében. A szerző felvétele
A két tánccsoport közös előadást is bemutatott a Borsi Községi Napok keretében. A szerző felvétele
Hagyományőrzés, helyi értékek bemutatása és egyéb színes programok kínálkoztak a szórakozni vágyó közönségnek a 21. Borsi Községi Napok záró napján, vasárnap. A programkavalkád tűzijátékkal zárult.

Bors község több testvértelepülési kapcsolatot is ápol, ezért az idei Községi Napok programját Testvérvárosi Találkozó címen egy európai uniós pályázati program is színesítette. Füzesgyarmat és Bors közös pályázata ez, amely az „Európa a polgárokért – Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel – Testvérvárosi program – Európa jövőjének megvitatása” címet kapta. A vasárnapi program a társpályázókkal közösen kezdődött egy községi túrával, ahol a magyarországi vendégek is megtekinthették azokat a beruházásokat, amelyek az EU által finanszírozott pályázatokkal valósítottak meg. Ilyen a Nagyszántón létesült napelempark, az Idősek Otthona és a Borson működő Mesevár bölcsőde is. A közelről és távolról érkezett vendégek számára egy nagyváradi kirándulást is szerveztek, szintén olyan helyszínekre, amelyek valamilyen pályázati forrás által szépültek meg.

Büszkeségek

A borsi sportpályán vasárnap délután az első fellépő a magyarországi Békésről érkezett Zsombok Réka volt, Zséka művésznévvel. Repertoárjával kicsiket és nagyokat is szórakoztatott, ismert slágereket és mesefilmek betétdalait adva elő. A következő előadónak könnyebb dolga akadt, hisz bűvészként sok nézelődőt a színpad elé „varázsolt”, mivel ekkora már folyamatosan érkeztek az érdeklődők, így Cripto bűvész bemutatójára lelkes társaság gyűlt össze. A majd egy órás néptáncelőadáson a szentjánosi Szentjánosbogarak és a borsi Galagonya néptánccsoportok szórakoztatták a nagyérdeműt. Előbbiek szilágysági, a kicsi Galagonya dél-dunántúli, a nagyok kalotaszegi táncokat mutattak be, Létay Alexandra sóvidéki népdalokkal lépett a színpadra, a két csoport közös előadásával zárták ezt a blokkot. A következő fellépők sokszor megfordultak már a borsi színpadon, ők a 23 éves székelyhídi Tini Dance Center, akiknek egykori fellépői már felnőttek, most az új generációval és új csoportokkal szórakoztatták a közönséget. Kicsit visszakanyarodva az előző műfajhoz, a Füzesgyarmati Népdalkör előadása következett, akik betyárdalokkal és más népdalokkal fűszerezték meg előadásukat.

Koncertek

Lehetőséget kaptak a község más műfajt űző büszkeségei is, hiszen a borsi Viitorul Sportklub dzsúdó szakosztályának sportolóit itt díjazták. Ezek a nagyon ügyes helyi gyerekek országos versenyeken dobogós eredményeket értek el, elismerésül Bátori Géza polgármester díjakat adott át nekik. Számos megmérettetésen vett már részt, sok érmet és dicsőséget szerezve községünknek a szentjánosi Margaréta mazsorettcsoport is, előadásuk most is sikeresnek bizonyult. Rövid szünet után zenei előadások kezdődtek. Első volt az érmihályfalvi Playtime együttes, az öttagú zenekar a rock műfaját képviselte sokak örömére, több ismert rocknótát adtak elő, de átkomponált popdalok is elhangzottak. Őket a magyarországi Dér Heni és akusztikus zenekara követte. A vajdasági énekesnő közvetlen és vagány stílusával remek hangulatot teremtett, rajongói sorban álltak autogramért, egy közös fotóért. A másik esti fellépő Pál Dénes volt, aki ismert slágereket és saját dalokat is előadott lelkes közönsége nagy örömére. Koncertje után, rövid visszaszámlálást követően, a várva várt tűzijáték zárta a 21. Borsi Községi Napokat. A közönség elismerő tapsa után sokan hazaindultak, de akadtak olyan fáradhatatlan diszkózni vágyók is, akik számára hajnalig tartott a buli.

Csiger Máté Krisztina