Színes programkavalkád

Színes programkavalkád
Magyar népi foglalkozásokkal összekötött gyermektáncház volt péntek délelőtt a nagyváradi Ady Endre líceumban. A Nagyvárad Táncegyüttes jubileumi rendezvénysorozatának a Miből lesz a cserebogár? elnevezésű programjára többszáz gyerek jött el, s mindegyikük megtalálhatta a kedvére való foglalkozást.

A díszteremben az együttes Sorogja nevezetű zenekara játszott, s a gyerekek az együttes tagjainak vezetésével táncoltak. A program során népmese is elhangzott, s Miklós János együttesvezető irányításával különféle népi játékokkal is megismerkedhettek a gyerekek. Az együttes tagjai rendszeresen járnak néptáncot tanítani az iskolákba és az óvodákba, tudtuk meg. “Fontos, hogy foglalkozzunk a gyerekekkel, hiszen belőlük lesznek a jövő nézői. Ahol kérték, ahol igény volt rá, mindig tanítottunk a tíz év alatt” – mondta Miklós János.

A díszteremben zajló programokkal párhuzamosan az osztálytermekben sokféle kézműves foglalkozáson lehetett résztvenni. Például Kiss Magda, a szalontai Sinka István kézműveskör tagja szalmafonásra tanította a gyerkeket, Fekete Mária kezel alatt pedig, aki ugyancsak a szalontai kézműveskört képviselte, húsvéti tojástartót tanultak meg kákából készíteni. Berek Elza vezetésével mézeskalácsot formáztak és díszítettek a gyerekek, s végül az alkotásokat ki is sütötték; Bíró Böske és Bordás Andrea nemezelésre tanította a kicsiket: volt, aki virágot, volt, aki színes nemezgolyót formázott; Mária Zsuzsanna nővér vezetésével pedig csuhémadarak és babák készültek.