Színes iskolanap a Lorántffyban

Akt.:
Színes iskolanap a Lorántffyban
Nyugat-kávéház, Kincskereső, kézműves műhely, vallásverseny és még sok egyéb program zajlott csütörtökön a Lorántffy Zsuzsanna gimnáziumban. A diáktanács is szerepet vállalt a szervezésben.


Hagyományszerűen a Nyugat-kávéház elnevezésű programmal kezdődött el a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban megszervezett csütörtöki iskolanap. Ezúttal Ignotus Hugó főszerkesztő alakjára összpontosítottak, az irodalmi műsor során az ő verseiből, naplórészleteiből adtak elő a diákok, továbbá Ady Endre naplójának róla szóló részletei is elhangzottak. Ez a program Bán Imola tanárnő vezetésével zajlott.

Ének, tánc

Buşcă Szilágyi Eszter XI. osztályos tanuló Karádi Katalin dalokat énekelt, a többiek charlestont és swinget táncoltak, s divatbemutató is volt – a Szigligeti-színházból kölcsönzött korabeli ruhákat mutatták be a diákok, Márton Katalin rajztanár vezetésével. A termet a rajzkörösök századfordulós ruhákról készült rajzai díszítették, s az irodalmi műsort követően kézműves foglalkozások is zajlottak a rajztanár vezetésével, ezen szecessziós ékszereket készítettek, valamint tükröket díszítettek a diákok.

Akárcsak az elmúlt években, ismét megszervezték a Kincskeresőt Csűry Ágnes tanárnő vezetésével. Ennek során a diákcsapatok angolul és németül írt szövegek alapján kellett megtaláljanak tárgyakat a városban, közben nem csak nyelvtudásukról, hanem ügyességükről, kreativitásukról is számot kellett adniuk.

Csapatmunka

Ezekkel párhuzamosan vallásverseny is zajlott Pap Anikó és Bere Zsuzsa tanárnők irányításával, ezen más iskolák csapatai is részt vettek – a rendezvény egyik célja ugyanis az iskola népszerűsítése. Volt még ezenkívül tanár-diák meccs, krétarajz verseny, melyen elmúlt korokat elevenítettek fel a résztvevők, az alagsori műhelyekben közben fizika és kémia kísérleteket végezhettek. Amint Zsiros Ágnes iskolaigazgató elmondta, az idei rendezvény egyik fő szempontja a gyerekközpontúság és az együttműködés volt – fontos szerepet kapott a diáktanács, a nagyobb diákok a kis- és előkészítő csoportosokkal játszottak, az ötödikesek pedig, mint minden évben, szülőkkel és nagyszülőkkel együtt szendvicseket készítettek az egész iskola számára. A csapatmunkára helyezték a hangsúlyt, az iskolanap alkalmából összedolgozott mindenki – tette hozzá az iskola igazgatója.

Neumann Andrea