Színdarab a PKE-n: meghívás az életre

A kongresszus első napját a brassói Transilvania Egyetem Die Gruppe egyetemi színjátszócsoportjának előadása zárta. A szerző felvétele
A kongresszus első napját a brassói Transilvania Egyetem Die Gruppe egyetemi színjátszócsoportjának előadása zárta. A szerző felvétele
A Váradon megrendezett 11. Romániai Germanisták Nemzetközi Kongresszusának első napja a PKE dísztermében színházi előadással zárult: a brassói Die Gruppe egyetemi színjátszócsoport a Carmen E. Puchianu által írt és rendezett Akárki, avagy egy lakomameghívás (Jedermann, oder Einladung zum Essen) című színdarabot adta elő.


A színdarab a moralitásjáték 15. századra visszanyúló hagyományára építkezik, de kapcsolatot ápol a szintén a középkori műfajt alapul vevő Hugo von Hofmannsthal Jedermann című drámájával és Rilke költészetével is. A színpadon életre kelő, dobozokból, szemeteszsákokból kibontakozó szereplők (Mădălina Coman, Casian Gherasim, Irina Hoza, Andreea Iordache, Mădălina Matei, Anamaria Stan) a névtelenségbe vesznek, akárkik lehetnek. Az eleinte pantonímesekre emlékeztető szereplők játéka több értelmezési lehetőséget is nyitva hagy a néző számára, vendégfogadójuk ugyanúgy a névtelenségbe vész, így lehet akár a Halál is, aki nem válogat, hanem mindenkit magával visz (a középkori moralitásjáték is ezt az üzenetet hordozza), de a nagybetűs Élet is, amely számtalan lehetőséget nyújt, mégsem használjuk ki azokat igazán. A titokzatos Meghívó csak hangja révén van jelen a színpadtéren, a hangszórókból olykor robotszerűen, zavaróvá váló ismétlődő utasításokat ad meghívottjainak, akik meg is szeretnének felelni az elvárásoknak. Izgatottan készülnek a nagy eseményre, a maroknyi csapat vezetője többször is jelzi, mennyi van még hátra a megtisztelő lakomáig, az idő azonban elveszti realitását, hol öt percet, hol két órát kell még várni. Mire elkészülnek, vége is az életnek – bábokként visszakerülnek a dobozokba, szemeteszsákokba.

A Die Gruppe nem először lépett fel a PKE színpadán, hétfői előadásuk jubileumi alkalom volt, hiszen épp tíz évvel ezelőtt ugyancsak egy konferencián adtak elő egy színdarabot.

János Piroska