ERDON Helyi hírek

2008.04.08. 14:48

Növelik a magyar oktatók létszámát

<p>Kolozsvár – Huszonhat, többségében tanársegédi állást hirdet meg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a magyar tagozat számára, emellett tizenhat állás esetében lesz lehetőségük az előrelépésre a már ott dolgozó magyar oktatóknak - döntötte el hétfőn a felsőoktatási intézmény szenátusa.</p>

Az egyetemen félévente hirdetnek meg állásokat. Magyari Tivadar, a BBTE rektorhelyettese az MTI-nek elmondta: az egyetem vezetőségével folytatott korábbi egyeztetések eredményeként sikerült elérni, hogy ezúttal a kiírt új posztoknak majdnem a fele a magyar tagozatot illesse meg. Az elmúlt két-három évben a magyar tagozat számára sokkal kevesebb álláshelyet hirdettek meg. A rektorhelyettes szerint ennek egyik oka az volt, hogy az önálló magyar karok és az önálló állami egyetem létrehozása érdekében folytatott vita miatt fagyossá vált a viszony a román és a magyar oktatók között. A létszámbővítéseket jóváhagyni hivatott egyetemi szenátus román többségű.

Magyari elmondta: jelenleg több mint 1200 oktatója van az egyetemnek, ebből körülbelül háromszázan tanítanak a magyar tagozaton. Magyari azt szeretné, ha a jelenlegi egynegyedes arányt egyharmad fölöttire sikerülne növelni. Ehhez arra lenne szükség, hogy a következő félévekben is jelentős mértékben növeljék a magyar oktatók számát. Ennek kedvezhet, hogy az egyetem általában is igyekszik javítani a még mindig rossz tanár-diák arányon, ugyanis a román tagozaton is vannak olyan karok, ahol túl sok diák jut egy tanárra. A mostani bővítés legnagyobb mértékben a közgazdaságtan szakot érintette. Itt kilenc új oktatóval, nyolc tanársegéddel és egy adjunktussal növekszik a magyar oktatók száma. Magyari reményét fejezte ki, hogy sikerül betölteni az új állásokat, hiszen az egyetem számára nagy konkurenciát jelentenek a magánvállalatok, amelyek a nagyobb fizetésekkel könnyen elcsábítják az oktatói pályáról a legjobb tanulmányi eredményekkel végző fiatalokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!