Szimpátiatüntetések Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész mellett

Szimpátiatüntetések Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész mellett
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi mellett tüntetnek vasárnap Bukarestben és több nagyvárosban, miután Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy javasolja Kövesi visszahívását tisztségéből.


A bukaresti Victoriei téren több ezren gyűltek össze, a Szociáldemokrata Párt és Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellenes jelszavakat skandálva. A csendőrök körülkerítették az övezetet. A tüntetők mozgósítása a közösségi hálón történt, “Tudorel, távozz te a tolvajaiddal” címmel.

Szimpátiatüntetés

A korrupcióellenes főügyész iránti szimpátia kifejezéseként több nagyvárosban szerveztek utcai felvonulást vasárnap estére az akció kezdeményezői, többek közt Nagyszebenben, Temesváron, Kolozsváron, Iaşi-ban, Craiován, Galacon. Az interneten terjedő felhívásra a külföldön élő románok közül is sokan támogatásukról biztosították a kezdeményezőket.

A tüntetők követelik az igazságügyi miniszter lemondását, Klaus Iohannis elnöktől pedig azt, hogy ne hagyja jóvá a DNA-főügyész menesztésére vonatkozó indítványt.

www.agerpres.ro