Szimfonikus koncert Nagyváradon

A képen balról jobbra: Szabó Zsolt, Tiberiu Oprea karmester, Alexandru Anastasiu vibrafonművész és Tódor Albert igazgató. A szerző felvétele
A képen balról jobbra: Szabó Zsolt, Tiberiu Oprea karmester, Alexandru Anastasiu vibrafonművész és Tódor Albert igazgató. A szerző felvétele
Április 27-én, csütörtökön este hét órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében újabb szimfonikus koncertre kerül sor, amely során részletek hangzanak el Csajkovszkij, Porter, Gounod, Delibes és Massenet műveiből. Vezényel Tiberiu Oprea, vibrafonon közreműködik Alexandru Anastasiu.

A hangverseny során Csajkovszkij Olasz capriccio (op. 45) műve, J. Porter The Traveling Carnival vibrafonversenye, valamint Ch. Gounod, L. Delibes és J. Massenet balettzenéi hangzanak fel. A szerdai sajtótájékoztatón bemutatkozó Tiberiu Oprea karmester elmondta: a nagyváradi zenekar szakképzett, éppen ezért értékelni és ragaszkodni kell hozzá. A zenekar a művek által történeteket ad elő, amelyek mindig érzelemmel telítettek. Alexandru Anastasiu kiemelte: J. Porter The Traveling Carnival zeneműve olyan alkotás, amely egyszerre hordoz vidám és szomorú elemeket. A vibrafonművésszel közreműködik Szabó Zsolt ütőhangszerművész, aki előadásában ötvözi a hagyományos zenekar és a dzsessz stíluselemeit. A művészek nem először működnek együtt, korábban Ploiești-en léptek fel közösen.

A zenészcsaládból származó Tiberiu Oprea karmester számos filharmónia meghívottja, többek között fellépett a rádió kamarazenekarában, konstancai, bukaresti, kolozsvári, temesvári filharmóniákban.

Alexandru Anastasiu vibrafonmester a Rádiózenekar állandó tagja, hazai és külföldi koncertek előadója. Pályafutása három területre terjed ki: a klasszikus zene mellett dzsessz-együttesekkel működik közre, továbbá a klubzene és a dzsessz fúziójából álló kísérleti zenével foglalkozik.

Szabó Zsolt a temesvári és kolozsvári filharmóniával, illetve az ifjúsági zenekarral működött közre, jelenleg azonban a számítástechnika területén dolgozik, illetve a JazzyBIT együttes tagja, amely itthon és külföldön is rendszeresen koncertezik.

János Piroska