Szimfonikus hangverseny a filharmóniában

Oana Crişu
Oana Crişu
December 13-án 19 órától kerül sor a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertjére. Vezényel Iulia Cibişescu-Duran, közreműködik Oana Crişu zongoraművész.

Műsoron: R. Schumann: Manfred – nyitány (op. 115); Sz. Rahmanyinov: 4., g-moll zongoraverseny (op. 40); F. Mendelssohn-Bartholdy: IV., A-dúr „Olasz” szimfónia (op. 90). Az idei év utolsó előtti hangversenyének műsora a romantika jegyében lett összeállítva. Robert Schumann (1810–1856), a német romantika képviselője, 1848-ban komponált kísérőzenét Byron Manfréd című drámai költeményéhez, ennek szenvedélyes és drámai erejű nyitánya hangzik el a koncert kezdetén.Szergej Rahmanyinov (1873–1943) az orosz romantikából közvetlenül kinőtt alkotói stílust képvisel, mely a huszadik század modern áramlatai között is megőrizte egyéniségét, az érzékeny líra és monumentális mélység sajátos kettősségét. Rahmanyinov ugyanakkor korának egyik legnagyobb zongoraművésze volt, négy zongorára komponált koncertje közül most egy valódi különlegességet, az utolsó, 4., g-moll zongoraversenyt hallhatja a közönség.

Koncert

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) a német romantika korai képviselője, 22 esztendős volt, amikor itáliai tanulmányi útra indult. Ennek az útnak az élményeit dolgozta fel a IV., úgynevezett „Olasz” szimfónia fényesen lendületes, harmonikus és optimista kicsengésű zenéjében. A koncert karmestere, Iulia Cibişescu-Duran. A dévai születésű hölgy zenei tanulmányait a Kolozsvári Zeneakadémián, illetve az Egyesült Államokban végezte. Sokoldalú művész, nemzetközileg elismert zeneszerző, muzikológus, egyetemi docens, Romániában és külföldön is több zenekart vezényelt már, Nagyváradon pedig az elmúlt két év leforgása alatt immár másodszor dirigál.

Meghívott szólista Oana Crişu, Craiova-i származású fiatal zongorista, akinek tanulmányai szintén a Kolozsvári Zeneakadémiához kötődnek, ahol jelenleg társult oktató. Ugyancsak visszatérő és megbecsült vendége nemcsak a nagyváradi, de az ország több más filharmóniájának is és aktívan koncertező zongoraművész külföldön is. További információkat a filharmónia honlapján találhatnak.