Szimfonikus hangverseny a filharmóniában

Daniel Goiți zongoraművész
Daniel Goiți zongoraművész
A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertjére április 25-én 19 órától kerül sor az Enescu – Bartók hangversenyteremben.

A koncert első felében az orosz zeneirodalom két nagy népszerűségnek örvendő darabja hangzik el. Nyikolaj Rimszkij-Korszakov Nagy Orosz Húsvét nyitánya a legnépszerűbb és legtöbbet játszott szimfonikus művek közé sorolható. A zeneszerző, aki tagja az orosz ötök zenei csoportnak, híres az egyedülálló módszeréről, melyben ötvözi a nyugati stílus elemeket az orosz népzenével és a keleti hangzásvilággal. Felcsendül Szergej Rahmanyinov c-moll zongoraversenye is. Rahmanyinov a koncertet megmentőjének, doktor Dahlnak ajánlotta, aki révén kijutott abból az alkotói válságból, amelybe I. szimfóniájának bukása sodorta. A versenymű moszkvai bemutatóján maga a komponista játszotta a zongoraszólamot. A koncert második felében egy nagyszabású művet, Ludwig van Beethoven III., Eroica szimfóniáját hallhatja a nagyérdemű. A szimfónia megírására Beethovent köztudomásúan Napóleon személyisége ihlette, ám az önmagát császárrá koronázó Bonapartéban csalódott a szerző és a dedikációt megsemmisítette, csak a következő mondatot hagyva hátra „egy nagy ember emlékére….” – olvasható a filharmónia honlapján (www.oradeaphilharmony.com).

Szólista

Meghívott szólista Daniel Goiți zongoraművész, aki az ország összes filharmóniájával koncertezett már, szólóesteket tartott Németországban, Japánban, Izraelben, számtalan lemezfelvételt készített, gyakran szerepelt a bukaresti, kolozsvári, bécsi és berlini televíziók műsorán. Számos díj birtokosa: a francia zongorairodalom legjobb tolmácsolójaként a Párizsi Konzervatórium elismerését vívta ki, az Arthur Schnabel Nemzetközi Verseny I díjazottja (1992, Berlin), kilenc első helyezést ért el hazai versenyeken, Bukarestben (Enescu-verseny, 1991), Kolozsvárott, Marosvásárhelyen, Krajován. Jelenleg a Kolozsvári Zeneakadémia zongoratanszékének professzora. A koncertet ezúttal ismét a filharmónia állandó karmestere, Romeo Rîmbu vezényli.