Szimfonikus hangverseny a filharmóniában

Szimfonikus hangverseny a filharmóniában
A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő hangversenyére április 18-án, csütörtök este 19 órától kerül sor. Vezényel Mihai Agafiţa, közreműködik Matei Ioachimescu – fuvola.

A filharmónia következő koncertjére egy különleges összeállítással készült. Elsőként a nagy klasszikus, Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni operájának nyitánya csendül fel, melyet két különleges szépségű darab fog követni. Az első mű Carl Philipp Emanuel Bach d-moll fuvolaversenye, ezután hangzik fel George Bizet – Francois Borne Carmen Fantáziája, mely a jól ismert Bizet opera témáinak a feldolgozása fuvolára és zenekarra. A hangverseny zárásaként Wolfgang Amadeus Mozart 41., C-dúr szimfóniáját hallgathatják meg. Meghívott karmester Mihai Agafița, az ifjú karmesteri generációnak jelentős alakja. Eddig több, mint 450 meghívásnak tett eleget, a Moldáv Köztársaságban, Spanyolországban, Finnországban, a tengeren túl, Oroszországban, Ukrajna és a Belarusz Államokban, turnézott Görögországban, Portugáliában, Franciaországban, Máltán és Tunéziában. 2004-től a Moldáv Köztársaság Nemzeti Filharmóniájának kinevezett karmestere, valamint 2009-től a kolozsvári Transilvania Filharmónia állandó dirigense. Repertoárjában egyaránt megtalálhatóak a legkülönbözőbb stílusok, a preklasszikusoktól el egész a kortárs zenéig, melyek közül nem egy ősbemutató. A zene népszerűsítésének és intenzív előadói tevékenységének különleges érdemeiért a Moldáv Köztársaság elnöki rendeletével, Mihai Agafiţa karmestert az Érdemes Művész címmel tüntetik ki.

Szólista

Meghívott szólistánk Matei Ioachimescu generációjának egyik legérdekesebb alakja. Bukarestben született, egy nagy múltú zenész családban. Fuvolázni az Universität für Musik und Darstellende Kunst bécsi egyetemen, a híres szólista Barbara Gisler Haase osztályában tanult, kitűnő eredménnyel. Olyan nagy hírű művészek mellett csiszolta tudását, mint Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle és Renate Armin Greiss. A bécsi egyetem bölcsészdoktora, a bécsi Yehudi Menuhin Társaság művésze, több nemzetközi ösztöndíj és díj kitüntetettje. 2003 és 2010 között a bukaresti George Enescu Filharmónia tagja. Ugyanakkor számos hazai és nemzetközi zenekarral működik közre szólistaként. Azon ritka előadóművészek egyike, aki egy japán Muramatsu arany fuvolán játszik. 2013-ban Ausztria Államtitkársága Integrációs Nagykövetté nevezi ki.