Szimfonikus hangverseny

Szimfonikus hangverseny
Csütörtökön este hét órától újabb szimfonikus hangverseny lesz a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében. Ezúttal Romeo Rîmbu vezényel, közreműködik hegedűn Alda Dizdari (Anglia).

A hangverseny folyamán Beethoven Egmont nyitánya, Mozart 5. A-dúr hegedűversenye és Haydn 104. szimfóniája fog felcsendülni. Az est szólistája, az albán származású Alda Dizdari Bukarestben végezte zenei tanulmányait, majd a mesterit az amerikai Illionis Egyetemen és a londoni Guildhall zene- és drámaiskolában folytatta. A művésznő egy 1791-ből származó G. B. Ceruti hegedűn játszik.

A zene mint világnyelv

A bécsi klasszika korszakában alkotó Haydn, Mozart és Beethoven olyan időtálló műveket hoztak létre, amelyet a világ minden színpadán játszanak. Így válik a zene egy mindenki által értett nyelvvé. Beethoven Egmont nyitányának egy részletét például a Rotary Klub saját himnuszának választotta, de az 1956-os forradalom nem hivatalos himnuszaként is számon tartják, hiszen egyik legfőbb üzenete a szabadságért való küzdésről szól. Haydn legutolsó szimfóniája a zeneszerző idejében Londonban nagy sikert aratott. Mozart „zenei nagykövetként” műveibe török elemeket is beépített, az est folyamán fiatalkori műve fog felhangzani.