Szilveszteri mulatságok Szatmár megyében

Szilveszteri mulatságok Szatmár megyében
Szatmár megye – Szilveszterkor megyénk legtöbb településén nagyszabású mulatságokat szerveznek. A Nagykároly környéki községek közül szinte minden helységben szerveznek közös szilveszteri ünnepségeket.

Nagykároly környékén ebben az esztendőben is szinte mindenütt lesznek közös szilveszteri mulatságok, ugyanis ezen a vidéken féltve őrzött kincsként ápolják ezt a hagyományt a települések lakói.
Börvelyben 19 órától kezdődik a szilveszteri buli a község kultúrházában — tájékoztatott Bántó Zoltán főszervező. Mint elmondta, a 170 résztvevő számára megszervezett batyus bálon a Csaholczi Sándor vezette helyi zenekar szórakoztatja majd a börvelyieket.
Csanáloson szintén szerveznek batyus bált — tudtuk meg Lipován Gabriella főszervezőtől. A helyi kultúrházban 110 személy mulatja végig a szilveszter éjszakát. A talpalávalót a csanálosi zenészek biztosítják.
Kálmándon este 20 órára mintegy 200 személyt várnak a közös szilveszteri bulira — tudatta lapunkkal Sütő Imre alpolgármester, a mulatság főszervezője. Mint megtudtuk, a kultúrházban megrendezésre kerülő batyus bálra még lehet jelentkezni Sütő Imrénél, a 0745–269–539–es mobiltelefonszámon. A jelenlévők szórakoztatásáról a kaplonyi Amigo zenakar gondoskodik. Az étel–ital biztosítása mellett, a közös szilveszteri buliban mulatni vágyóknak személyenként 35 lejt kell fizetniük.
Kaplonyban 120 személy mulatja végig a szilveszter éjjelét a község kultúrházában — nyilatkozta kérdésünkre Mánc Imre, a buli főszervezője. A kaplonyi mulatság nem batyús bál lesz, hanem a páronként 170 lejes összegekből a szervezők mindent megvásárolnak majd. A szilveszteri jó hangulatot a Mánc Imre, Mánc Tímea és Poósz István alkotta helyi „RetroMánia” zenekar garantálja.
Mezőfényen az este 18 órától kezdődő óévbúcsúztató szent mise után két helyen is szerveznek szilveszteri mulatságot — tájékoztatott Heinrich Mihály polgármester. A község nagy kultúrházában a közel 200 személyt a fényi zenakar fogja szórakoztatni. A kis kultúrházban a helyi fúvószenekar tagjai és barátaik mulatják át a szilveszter éjjelét. Mindkét ünnepséget batyus bálként szervezik meg Mezőfényen.
Piskolton idén is a református egyházközség szervezi meg a szilveszteri batyus bált, amlyre december 30–ig lehet jelentkezni a parókián — tudatta Kovács Endre, az egyházközség főgondnoka.
Érendréden szintén két helyszínen lesz szilveszteri mulatság — mondta el lapunk kérdésére Papp Tibor polgármester. A fiatalok a kultúrházban, amíg a pedagógusok és az önkormányzat dolgozói a helyi iskolában tartanak szilveszteri ünnepséget.
Mezőteremen és Gencsen idén nem lesz közös évbúcsúztató mulatság. A települések lakói családi körben töltik el a szilvesztert.
Csomaközön viszont, mint minden évben, az idei esztendő utolsó napján is összegyűlnek a fiatalok a község kultúrházában, hogy együtt búcsúztassák el a 2010–es évet és közösen köszöntsék az újat — tudtuk meg Schwarczkopf Jánostól, a község polgármesterétől.

Szatmárnémeti környékén

Batizon a polgármesteri hivatal épülete ad otthont egy közös szilveszteri mulatságnak — mondta Iosif Roca polgármester hozzátéve, hogy 80 személyt várnak a batyus bálra, ahol egy helyi zenakar gondoskodik majd a kiváló hangulatról.
Szatmárpálfalván a református egyházközség, amíg Ombodon az ifjúsági tánccsoport szervez szilveszterezést — nyilatkozta Nagy József polgármester. A rendezvényeknek az illető települések kultúrházai adnak otthont.
Kolcs községben, Kiskolcs kivételével, minden falu kultúrotthonában közösen buliznak majd a fiatalok — tudatta Domokos Sándor polgármester.
Erdődön a helyi német tánccsoport szervez óévbúcsúztató mulatságot — tudtuk meg Bicig Ingrid óvónőtől. Az ünnepségre a svábházban kerül sor.
Halmiban szintén batyus bálra várják a község lakóit — tájékoztatott Incze Lajos polgármester. A mulatságon a kökényesdi zenekar biztosítja majd a jó hangulatot.

Tűzijáték, négy helyen is

Tűzijátékokat megyénk négy településén is láthatnak a fényözön szerelmesei. Szatmárnémetin kívül Batizon 2500 lejből egy öt percig tartó tüzijátékra kerül sor.
Nagykárolyban a nehéz anyagi helyzet ellenére sem szeretnék megfosztani a város lakóit a hagyományos tüzijátéktól — árulta el lapunknak Kovács Jenő polgármester. „A tavalyi évhez hasonlóan idén is 12 ezer lejt fordítunk erre a célra. A múlt évben is ugyanaz a besztercei cég biztosította a látványos tüzijátékot, amelyik az idén is fogja. A  pirotechnikai vállalkozás vezetője a mostanit sokkal lenyűgözőbbnek harangozta be, mint amilyen a tavalyi tüzijáték volt” — tette hozzá Kovács Jenő.
Tasnádon szintén lesz tüzijáték, amelyet ugyanaz a szatmárnémeti cég bonyolít le, mint a tavaly szilveszterkor — tudtuk meg Véron András polgármestertől. A fényözönre – a múlt évhez hasonlóan – 5 ezer lejt különített el a város önkormányzata.