Szilveszteri mulatság a várban

Akt.:
Szilveszteri mulatság a várban
Idén a várban szervezték meg a nagyváradi szilveszteri mulatságot december 31-én, csütörtökön éjszaka. A koncertek 21 órától kezdődtek, de a legtöbben csak éjfél előtt látogattak ki.


A Szent László tér felújítása miatt idén a váradi vár adott otthont a már megszokott szilveszteri mulatságnak. A hideg idő ellenére sokan ellátogattak a várba, ahol még a karácsonyi vásár néhány árusa is kint maradt szilveszter éjjel. A mínusz fokokban jól fogyott a forralt bor és a meleg tea, de az ételárusoknak is volt forgalmuk. A zenei program 21 órától kezdődött, egészen 22 óráig egy helyi DJ szolgáltatta a zenét, majd 22-23 óra között egy váradi együttes, az EM Street lépett fel, tekintve, hogy az olaszországi Fracassoni zenekar egészségügyi problémák miatt nem tudott eljönni. Az olaszországi zenészek ígéretet tettek, hogy 2016-ban eljönnek Váradra és egy ingyenes koncertet tartanak majd a helyi közönségnek. Az est utolsó fellépői Bodor Edina, Răzvan Chebeleu, Narcisa Badea és Iulia Tohotan voltak, őket már népes közönség hallgatta, hiszen a legtöbben csak 23 óra után látogattak ki a várba, amelynek belső udvara teljesen megtelt éjfél előtt pár perccel. A koncerteket követően éjfélkor színpompás tíz perces tűzijátékkal búcsúztatták el az óévet a váradiak. A tűzijátékot követően egy váradi fiatal a színpadon kérte meg szerelme kezét, aki igent mondott.

Tolongás

A nemrég felújított vár ideális helyszínnek bizonyult, mindaddig, míg a tűzijátékot követően a mínusz fokokban vacogó emberek minél hamarabb haza akartak jutni, így masszív tömegként tódultak az egyetlen kijárat felé. Az elején türelmesen várakozó tömeg haladását az akadályozta, hogy többen be akartak jutni a várkapun, miközben százával mentek kifelé az emberek. E miatt egy pár percig se előre sem hátra nem lehetett haladni, végül pedig néhányan lökdösődéssel próbálták ösztönözni a haladást. A tolongás során senkinek sem esett baja. Egyébként a várban a csendőrök, a mentősök és a tűzoltók is jelen voltak, utóbbiaknak egy kis munkájuk is akadt, az egyik lezárt területnél egy felelőtlenül eldobott petárda vagy gyufa egy kisebb tüzet okozott, amit a tűzoltók néhány flakon vízzel el tudtak oltani időben.

P. Nagy Noémi