Szilveszteri hangulat-ismétlés

Fotó: Kertész Zoltán
Fotó: Kertész Zoltán
Pénteken este ismételte meg az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport Kampánycsend című szilveszteri kabaréját. A nézőtéren a kultúrház minden székére szükség volt.

A kabaré címe – Kampánycsend – arra utal, hogy az idei kabaré mentes lesz a politikától, mondta a kultúrház nézőterét zsúfolásig megtöltő közönséget köszöntve Szabó János, a Móka vezetője, rendezője. Ez alól csupán a kezdő dal volt esetleg kivétel, mely az egykori Bergendy együttes Sajtból van a hold című dalának átírt szövegű változata volt, miszerint “Hazudsz valahol”, de mint Szabó János is megjegyezte, nem csak a politikusok hazudnak. A továbbiakban aztán valóban nem volt szó politikáról, klasszikus kabaréjelenetek, viccek, és sok zene vette át a főszerepet – utóbbiak is klasszikusnak, örökzöldeknek voltak mondhatóak. A jelenetek java részben természetesen a félreértésekre, helyzetkomikumokra, szerelmi háromszögekre épült, a zenék sorában felcsendült számos magyar, illetve magyar szövegű világsláger is. Láthatóan a közönség, de maguk az előadók is jól szórakoztak. A publikum reagálása alapján azonban két műsorszám emelhető ki.

Jó hangulat

Az egyik Cormos Viktória éneklése aki előadta a Több mint testőr című film Whitney Houston által énekelt híres főcímdalát adta elő (I will always love you) – és sikerült visszaadnia azt a hatást, mely az eredetinél is mindig előjön: lúdbőrös lesz tőle az ember… (A fiatal énekesnővel a későbbiekben közlünk interjút.) A második a Kecskés ZoltánGyenge Attila alakította páros, mely az italozó-munkakerülő-vicces, ugyanakkor a nem túl magas értelmi színvonaláról híres típusokat jeleníti meg. Már megjelenésük is kacagást gerjeszt, poénjaiktól a közönség sincs biztonságban, sőt, kollégáik sem, akik maguk is sokszor az előadásokon szembesülnek egy-egy új csattanóval, a műsor közben spontán megszülető bemondással – aztán bírják ki kacagás nélkül a színpadon… A mintegy két és fél órás műsor végén még nem volt idejét múlt Szabó János új évre vonatkozó jókívánsága. A Móka a maga részéről megteremtette ehhez a hangulatot.

Rencz Csaba