Szilveszter előtti árukínálat Nagyváradon

Szilveszter előtti árukínálat Nagyváradon
Vége a karácsonynak, a szilveszeri készülődés még alig kezdődött el. A nagyváradi nagypiacon a húscsarnok tegnap szinte üres volt, a bevásárlóközpontok kínálata viszont már a szilvesztert idézte.

A nagypiacon kedden még az üzletek nagy része be volt zárva, délelőtt kevés volt a vásárló is. A húsrészlegen mindössze egy árus volt. „Én vagyok egyedül eladó, a többiek cégtulajdonosok és megengedték maguknak, hogy otthon maradjanak. Holnap többen lesznek” – mondta a fiatal hölgy a pult mögött. Mivel az egész csarnokban csak ő árult, volt dolga, akkor is, ha kevesebben jöttek vásárolni, mint egyébként. Nála egyébként csontos csirkemellet 12,9, csont nélkülit 16,5, csirkecombot háttal 5,8, felső csirkecombot 8, alsót 7,5 lejért lehetett kapni, tyúkot kilónként 6, grillcsirkét pedig 9,6 lejért árult. A pulykamell kilójáért 26,9, a pulykacombért pedig 16 lejt kért. Friss disznóhúst nem árult, csupán húskészítményeket: többek között füstölt kolbászt 25, hurkát 18, szalonnát 11, füstölt császárhúst pedig 25 lejért.

Lencse, káposzta

Bár szilveszterkor hagyomány lencsét főzni, a nagypiacon egyetlen helyen láttunk, fél kilós kiszerelésben, 4,5 lejért. Az eladó elpanaszolta, hogy mindenki vörös lencsét keres, azt viszont nála nem kapni. Savanyú káposztát viszont, mely a korhelyleves elengedhetetlen hozzávalója, több helyen is árultak, kilója mindenütt 5 lej volt.

Friss halat is árultak, s mint láttuk, folyamatosan vették is az emberek. A ponty kilója 16, a harcsáé 18, az amúr kilója 17, a fitofág hal kilója pedig 11 lejbe került. Az egyik piaci üzletben házi típusú süteményeket lehet kapni, de ottjártunkkor alig nyitottak ki, még nem volt nagy választék. Az eladó ígérte, mára már teli pultokkal várják a vásárlókat. Mint mondta, a sütemények természetes anyagokból készülnek, friss tojással és adalékanyagok nélkül, akárcsak az otthoniak. A kakaós kalács kilogrammja 8 lej, a mákos kalácsé 10, a diósé pedig 15 lej, az egyszerű sütemény (chec) kilogrammja pedig 12 és 16 lej közötti, a legdrágább a meggyes-kakaós.

Különböző árak

Az áruházak, bevásárlóközpontok már hetekkel ezelőtt megjelentették ünnepi katalógusaikat, szinte mindenből van olcsó és drága változat is. Néhány példa: a 0,75 literes pezsgőborok ára már tíz ej alatt kezdődik, az igazi francia pezsgő ára viszont többnyire megközelíti a kétszáz lejt, s persze sok köztes változat is van, mindenki választhat kedvére. Ünnepi italcsomagok is kaphatók, ezekben az üveg ital mellett rendszerint két pohár is található, s ha például az ital jó minőségű konyak, a csomag ára megközelíti a 160 lejt, de egy olcsóbb pezsgőbort két pohárral már harminc lej alatt is kaphatunk. Húsból és húskészítményekből is bő a választék, például különböző szárított, sózott húskülönlegességeket fél kilogrammos kiszerelésben harminc-negyven lejért láttunk, a pontyfilé kilogrammja 30 lej körüli, kagylót nyolcszáz grammos kiszerelésben is lehet kapni, szintén közel harminc lejért. Friss disznóhúst is lehet kapni nagyáruházakban, az árak 13 és 23 lej közöttiek.

Neumann Andrea

Címkék: ,