ERDON Helyi hírek

2012.02.02. 10:19

Kutyamenhely Szatmárnémetiben

Szatmárnémeti önkormányzata a Free Life Állatvédő Egyesülettel folytatott tárgyalást követően abban állapodott meg, hogy az ipari park szomszédságában lévő területen kutyamenhelyt alakítanak ki.

Szatmárnémeti önkormányzata a Free Life Állatvédő Egyesülettel folytatott tárgyalást követően abban állapodott meg, hogy az ipari park szomszédságában lévő területen kutyamenhelyt alakítanak ki.

 

 

„A Free Life Állatvédő Egyesülettel folytatott egyeztető tárgyalást követően megegyeztünk abban, hogy az egykori laktanya telkén és épületeiben, az ipari park mellett létrehozunk egy kutyamenhelyt” – jelentette be Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere tegnap megtartott sajtótájékoztatóján. Az elöljáró elmondta, nem az elmúlt héten történt tragikus esemény következtében döntöttek a kutyamenhely létrehozásáról, hanem azért, mert rájöttek, hogy a Crisan utcában működő ivartalanító központ nem képes ellátni ezt a feladatot. Ilyés elmondta, hogy a Crisan utcai lakosok közül többen emeltek panaszt azért, mert a Kossuth-kert mellett működő központban hét közben is több kutyát szállásolnak el, és ezzel zavarják a környék lakosainak nyugalmát. Az ivartalanító központ a továbbiakban is a Crisan utcában működik majd, ám a megműtött ebeket átszállítják a kialakításra kerülő menhelyre, közölte az elöljáró. „Az egykori laktanya területe elég tágas ahhoz, hogy a szükséges nagyságú kutyamenhelyt kialakítsuk, minimális befektetéssel” – mondta Ilyés, akitől azt is megtudtuk, hogy 2-3 hónap alatt, az időjárás függvényében elkészül a menhely, melynek adminisztrátora a Free Life lesz. Az alapítvány biztosítja majd az állatok számára az eledelt, és az etetést is az ő önkénteseikkel fogják megoldani. Az önkormányzat fedezi a menhely közüzemi számláit, és ha szükséges, az éjjeli őr fizetését is.

 

Maradnak a sintérek

„Szatmárnémeti külterületén is befogjuk majd a kutyákat, mivel ott igencsak elszaporodtak a kóbor állatok, és veszélyt jelentenek az emberekre. Azért is muszáj befognunk a kutyákat, mert a kerékpárút a töltés két oldalán épül ki, ám ha azt falkába verődött kóbor kutyák birtokolják, egyetlen család sem fogja használni az EU-s támogatással létrehozott bicikliutat” – indokolta a menhely létrehozásának fontosságát Ilyés. A város továbbra is szerződésben fog állni a sintérekkel, hiszen az ő munkájuk is elengedhetetlenül fontos a felmerült probléma megoldásában. A kutyamenhelyre nemcsak a sterilizálóból átkerült ebek kerülnek, hanem azok a négylábúak is, melyeket a sintérek lakossági bejelentés alapján fognak be a város területén. A sintéreket a lakosok a 0735500155-ös telefonszámon hívhatják, amennyiben lakhelyükhöz közel kutyafalka garázdálkodik. Az önkormányzat arra is próbál megoldást találni, hogy csak a kóbor kutyákat gyűjtsék be a sintérek, és a gazdival rendelkezőket nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!