Szilvanapok pálinkamustrával Oroszhegyen

Szilvanapok pálinkamustrával Oroszhegyen
Erdély - Szilvanapokat rendeztek a hétvégén a székelyföldi Oroszhegyen, ahol székely ízeket teremtő főzőversennyel, “pálinkamustrával” és szakmai konferenciával egyaránt tisztelegtek a nagynevű helyi szilvapálinkának.

A szilvanapok rendezvénysorozat keretében neves magyarországi szakemberek részvételével tartott – Kincsünk a szilvánk című – konferencián mindenki elismerte, hogy Székelyföld leghíresebb szilvapálinkája az oroszhegyi. A kis udvarhelyszéki település hírnevét megalapozó nedű jó híre ihlette a helyi elöljárókat, hogy szervezzenek szilvanapokat.
“A környékbeli falvakban a szőlőjükre büszkék, ott ősszel szüreti bálokat szerveznek. Nálunk azonban szőlőt csak az elmúlt 10-15 évben kezdtek termeszteni, a falu hírnevét a szilva alapozta meg” – mondta az MTI-nek Pál Székely Sándor, a helyi művelődési ház igazgatója, az Oroszhegyi Kulturális és Ifjúsági Egyesület vezetője. Hozzáfűzte: emberemlékezet óta az oroszhegyiek látták el aszaltszilvával nem csak Udvarhelyszéket, de Gyergyót és Csíkot is.
A meghívottak a rendezvénysorozat keretében a településsel ismerkedtek, majd szilvaszüreti-felvonulás indult a szomszédos falvakba, illetve a mintegy 10 kilométerre fekvő Székelyudvarhelyre. Az iskola kertjében székely ízeket előcsalogató főzőverseny zajlott, délután pedig a szakmai zsűri bírálta el az első oroszhegyi pálinkamustrára és -versenyre benevezett 22 fajta pálinkát.
A pálinkaverseny után, vasárnap Kozma Imre irgalmas rendi szerzetest, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjét hívták szónoknak az ünnepi szentmisére, majd igazi vásári hangulat lett úrrá a településen. A rendezvénysort az Erdélyben nagy népszerűségnek örvendő Tamás Gábor koncertje zárta.