Szili Katalin Nagyváradon: stratégia és mulasztás

Szili Katalin Nagyváradon: stratégia és mulasztás
Nagyvárad – Történelmi lehetőséget mulasztottunk el 2004 december 5-én, mondta a Bihari Naplónak adott interjújában dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke.

– Lehet-e magyar nemzetstratégiát képviselni az Európai Unióban, és ha igen, hogyan?

– Lehet. 2007-ben a Kárpát-Medencei Magyar Képviselők Fórumán az öt parlamenti párt, illetőleg a 75 határon túli képviselő, – aki azon a legitimitáson került be ebbe a fórumba, hogy magyarként képviselő a saját nemzeti parlamentjében – teljes konszenzussal elfogadtuk az ún. nemzetpolitikai stratégiát, ami egy olyan dokumentum, amely reményeim szerint elősegíti azt, hogy ebben az esztendőben olyan nemzetpolitikai törvényszövegünk legyen ami rögzíti a nemzetpolitikai együttműködésnek az intézmény- és fórumrendszerét, de rögzíti például a támogatási kérdéseket is. Ez alapvetően nem érzelmi típusú hanem inkább egy fejlesztés tipusú nemzetstratégia.

– Időben jött a nemzetstratégia?

– 2002-ben indítottuk a Kárpát-medencei együttműködést. Ehhez képest korábban is meg lehetett volna határozni a nemzetstratégiát, de még mindig időben vagyunk. Főleg most, amikor a magyarság a Kárpát-medencében átstruktúrálódott. A magyarság nagy része mára már az Európai Unió része, ami új lehetőségeket is kínál az együttműködésre.

– Volt-e önnek bármilyen kellemetlensége a Magyar Szocialista Párton belül annak okán, hogy nemzetstratégiai kérdésekben rendre eltérő véleményt fogalmaz meg az MSZP vezetésével szemben?

– Nem. Én egyébként nem vagyok a pártvezetés tagja. Én Baranya megyei országgyűlési képviselő vagyok, a Parlament elnöke.

– Ha most újra felmerülne a kettős állampolgárság kérdése, milyen álláspontot képviselne?

– Ugyanazt, mint amilyet képviseltem 2004-ben. Úgy gondolom, hogy egy történelmi lehetőséget mulasztottunk el 2004 december 5-én.

– Mi a vélemnye az EMI-s fiatalok tíltakozó akciójáról?

– Tudja, mit osztogattak itt? A magyar Himnuszt. Találkoztam és beszélgettem is velük. Én teljesen normálisnak tartom azt, hogy ma, amikor 185 éves a himnusznuk, azt egy piros, fehér, zöld keretes lapos kereten osztogatják. Nem volt semmi tíltakozás részükről. Hangsúlyozom, engem csak szeretettel fogadtak, le is lettem velük fotózva, kaptam tõlük egy Himnuszt úgyhogy nem tudom miről beszél.

Pap István