Szili Katalin: fontos a találkozó

Csíkszereda – Fontos üzenet, hogy Bogdan Olteanu, a román képviselőház elnöke lehetővé tette Románia és Magyarország házelnökének csángóföldi találkozását – mondta csütörtökön Csíkszeredában az MTI-nek Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

A házelnök úgy fogalmazott: mostani romániai látogatásának egyetlen politikai programja van, ez pedig a Bogdan Olteanu román házelnökkel tervezett bákói találkozó. Utalt arra, hogy a két parlamenti elnök félévente találkozik egymással hol magyar, hol román földön, ilyenkor együttesen tekintik át a közös cselekvés lehetőségeit. Szili Katalin fontos üzenetnek, gesztusnak tekinti román részről, hogy éppen Csángóföldön ülhet közös asztalhoz román kollégájával. Elmondta, hogy a tárgyalások témája lesz a két ország parlamentje közötti európai uniós együttműködés, figyelembe véve a Lisszaboni Szerződésben foglaltakat is. A megbeszélések témái között minden bizonnyal a magyarországi nemzeti kisebbségek, illetve a romániai magyar kisebbség helyzete is szerepel, különösen nagy hangsúlyt helyezve a romániai magyar nyelvoktatás kérdésére. Szili Katalin jelezte: szeretné majd megköszönni a román félnek mindazt, amit eddig tett ezért az ügyért, és áttekinteni mindazt, amit a jövőben közösen tehetnek. Hangsúlyozta: nagyon fontos a párbeszéd minden kérdésben, az európai politizálás elveinek csakis ez felel meg. A mostani látogatás többi része a kultúrához és az oktatáshoz kötődik – fűzte hozzá a magyar házelnök, felidézve, hogy az előző napon felkereste a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet. Ezt a várost a házelnök a térség szellemi központjának nevezte, amely sok színművészt is adott a magyarságnak. Előző este Erdély neves művészeivel is beszélgethetett, így Páll Lajos festőművésszel, akinek 70. születésnapja alkalmából rendezett kiállítását csütörtökön megtekintette Csíkszeredában. Ezen a napon beszélt Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetessel is, aki hátrányos helyzetű gyermekeket karol fel az általa létrehozott otthonban, családias környezetben. Ugyancsak csütörtökön a delegáció megállt Korondon és Farkaslakán, Tamási Áron szülőfalujában.

Csíkszeredában a Székely Nemzeti Múzeum megtekintése után Szili Katalin a Sapientia egyetemen tett látogatást, ahol Dávid László rektor és Hollanda Dénes, a marosvásárhelyi kar dékánja mellett fogadták őt a csíkszeredai karokon dolgozó településkutatók, szociológusok, csángó népcsoporttal foglalkozó kutatók és diákok. A házelnök csángó diákokkal találkozott a Városi Kollégiumban. Ezután a csíksomlyói Kegytemplom melletti kolostorban látták vendégül.

Szili Katalin parlamenti delegáció élén tesz látogatást Romániában. Kíséretében van Botka Lajosné és Géczi József Alajos szocialista, Ékes Ilona és Gulyás Dénes fideszes, Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata, valamint Sándor Klára szabaddemokrata képviselő.