Szili Katalin a csángóföldi magyarok helyzetéről tájékozódik

Szili Katalin a csángóföldi magyarok helyzetéről tájékozódik
A csángóföldi program a legfontosabb része Szili Katalin magyar házelnök hivatalos romániai látogatásának, amely szerdán kezdődött, s amelynek keretében a politikus közös asztalhoz ül román kollégájával, Bogdan Olteanuval is.

A Magyar Országgyűlés elnöke parlamenti delegáció élén érkezett a marosvásárhelyi repülőtérre, kíséretében van Botka Lajosné és Géczi József Alajos szocialista, Ékes Ilona és Gulyás Dénes fideszes, Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata, valamint Sándor Klára szabaddemokrata képviselő.  
A küldöttség első estéjét Szovátán tölti. Előtte látogatást tett a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen. Csütörtökön a két székelyföldi város, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy lesz a helyszín, ahol elsősorban kulturális programok várják a magas rangú vendéget.

Pénteken a házelnök és delegációja átkel a Kárpátokon, hogy eljusson Bákóba, és látogatást tegyen Csángóföldön. A moldvai városban folytat megbeszélést a román képviselőház elnökével, akivel együttesen tesznek látogatást a “Fundatia de Sprijin Comunitar” elnevezésű román jótékonysági és szociális szervezetnél. A két házelnök és kísérete Lészped faluba utazik, ahol megtekintik a helyi – magyar nyelvet is oktató – román állami iskolát. Szili Katalin itt tankönyveket, mesekönyveket, DVD lejátszót, és filmeket ad ajándékba. E látogatás alkalmat ad arra, hogy találkozzék a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vezetőivel.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Szili Katalin a román házelnökhöz fordul