EB 2020

2021.06.13. 12:22

Olasz diadal, dán dráma: megkezdődött az Európa-bajnokság

Az olasz labdarúgó-válogatott Törökország elleni 3-0-ás győzelmével indult pénteken este az Európa-bajnokság.

Fotó: AFP

Jósa Attila

A római Stadio Olimpicóban az Olaszország-Törökország nyitómérkőzéssel pénteken este megkezdődött a 2020-ról elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokság. A megnyitónak rangos vendégei is voltak, a mérkőzést megelőző ünnepségen fellépett Andrea Bocelli, aki a Nessun Dormát adta elő, a világhírű olasz tenort a U2 és Martin Garrix követte az az EB hivatalos dalával.

Már a himnuszok alatt érezhető volt, hogy az olaszok elképesztően motiváltak, a 2018-as világbajnokságról lemaradó válogatott az első percektől a saját kapuja elé szegezte a törököket, az első félidőben az olaszok 14-0 volt a kapura-lövések aránya a házigazdák javára.

Nem lazítottak a tempón a második félidőben sem az olaszok, az 53.percben össze is jött az első találat, Berardi beadása után a Juventus légiósa, Demiral próbált szerelni az érkező Immobile elől, de nagy igyekezetében a saját kapujába juttatta a labdát (1-0). A 66. percben Spinazzola lövését még bravúrral védte Cakir, a kipattanót Immobile hat méterről továbbította a kapu bal oldalába (2-0). A kegyelemdöfést Lorenzi Insigne vitte be, 10 perccel a vége előtt egy eladott labdát követően 12 méterről jobbal „tekert” a kapu bal oldalába (3-0).

A statisztikák alapján az EB-k történetében korábban még nem volt ennyire egyoldalú nyitómeccs, az olasz válogatott pedig bármilyen hihetetlen, először szerzett három gólt egy Eb-találkozón.

Nem bírt egymással Wales és Svájc

Az A csoport másik két csapata, Wales és Svájc szombat délután csapott össze Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Kifejezetten alacsony színvonalú játékot hozott a mérkőzés első félideje, mindössze egy Moore fejes „borzolta a kedélyeket” az első negyedóra végén, szünet előtt pedig a svájci Seferovic előtt adódott esély, de bal lábas lövése elkerülte a kaput. A második félidő elején Shaqiri jobb oldali szögletét követően Embolo a kaputól 5 méterre fejelhetett a jobb alsó sarokba, ezzel vezetéshez juttatta csapatát (1-0). Vezetése tudatában a svájci csapat „ráült” az eredményre, és ez végül megbosszulta magát: a 74. percben Morrell ívelte középre egy szöglet után a labdát, Moore kilenc méterről a kapu jobb alsó sarkába bólintott (1-1).

A mérkőzés hajrájában a svájciak voltak aktívabbak, de az eredmény már nem változott, így ezzel az első fordulót követően a csoportot 3 ponttal vezető olaszok mögött Wales és Svájc 1-1 ponttal áll, a török csapat pedig pont nélkül szerénykedik a tabella utolsó helyén.

Eriksen drámája után finn győzelem

Skandináv rangadót rendeztek a B-csoportban, Koppenhágában Dánia az Eb-újonc Finnországgal találkozott. Hatalmas tempót diktáltak a dánok, a házigazdák 63 százalékban birtokolták a labdát az első félidőben és 12-szer célozták meg a finnek kapuját. A 43. percben egy bedobást követően az olasz Internazionale középpályása, Christian Eriksen összeesett a pályán. Az orvosok hosszú percekig küzdöttek a labdarúgó életéért és sikerült újraéleszteniük, majd ezt követően

stabilizálták az állapotát és kórházba szállították. A drámai pillanatok egyik hőse az AC Milan játékosa, Simon Kjaer volt, aki az elsők között sietett az eszméletlen Eriksen segítségére és jelezte a kispad felé, hogy azonnal jöjjenek az orvosok. A dán csapatkapitány elképesztő lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot, rögtön stabil pozícióba helyezte a földön fekvő csapattársát és gondoskodott arról, hogy ne nyelje le a nyelvét, ezáltal levegőt kapjon, amíg az orvosi stáb odaérkezett, majd utasította a könnyekkel küszködő csapattársait, hogy álljanak sorfalat Eriksen körül, hogy megóvják a kamerák kereszttüzétől, miközben az orvosok percekig küzdöttek az életéért.

Az UEFA két eshetőséget vázolt fel a drámai percek után a dán és finn focistáknak: vagy még szombat este befejezik a mérkőzést, vagy vasárnap délben kell folytassák. Több mint másfél órás szünet után folytatódott a találkozó, a hírek szerint Eriksen a kórházi ágyából beszélt játékostársaival és kérte, hogy játsszák le a meccset. Az első félidő hajrájával folytatódó összecsapáson előbb lejátszották a játékrészből hátralévő négy percet, majd újabb öt perc szünetet követően a térfélcsere után kezdődött a második felvonás.

A labdarúgás érezhetően a háttérbe szorult a drámai események árnyékában, a dánok, bár becsülettel mentek előre, meg sem közelítették az első félidei teljesítményüket, sőt, egy ellentámadás Finnország megszerezte a vezetést, Pohjanpalo közeli fejese után (0-1). A továbbra is fölényben játszó dánoknak megvolt a lehetőségük az egyenlítésre, Arajuuri szabálytalankodott a tizenhatoson belül Poulsennel szemben, a megítélt tizenegyest Höjbjerg kihagyta, így végül a finnek megszerezték történetük első Eb-gólját és Eb-győzelmét is.

Félgőzzel is hengereltek a belgák

Belgium könnyedén, 3-0-ra nyert Oroszország ellen a két csapat szentpétervári találkozóján az Európa-bajnokság B-csoportjának másik mérkőzésén. A 10. percben Mertens beadásába Szemjonov is beleért, ezzel az lesen álló Lukaku pozíciója nem minősült szabálytalannak, a belga erőcsatár pedig fordulásból, 11 méterről kilőtte a hosszú sarkot (0-1), gólörömével pedig interes csapattársának, a kórházba szállított Christian Eriksennek üzent. A belgák a vezetés megszerzése után is fölényben játszottak, a 34. percben pedig el is dőlt a három pont sorsa: Thorgan Hazard beadását az oroszok kapusa, Sunyin az érkező Meunier elé paskolta, a hátvéd pedig nem hibázott (0-2). A második félidőben a belgák visszavettek a tempóból és könnyedén őrizték az eredményt, sőt, a 88. percben még félgőzzel játszva is növelték az előnyüket: Lukaku kapott remek indítást, könnyedén lefutotta védőjét, és a kifutó kapus mellett a kapu bal oldalába gurított (3-0).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában