Szigorúbbak lesznek a hiteligénylési feltételek

A Román Nemzeti Bank olyan szabálytervezettel rukkolt elő, mely szigorúbb feltételeket ír elő a lakossági hitelek odaitélésekor. A projektet közvitára bocsátották, július 16-ig várják az észrevételeket.

A Román Nemzeti Bank (BNR) által kibocsátott tervezet szerint a bankok ezentúl a lakossági hiteleknél történő eladósodási fok kiszámításakor az adóbevallásban előző évben megjelölt forrásokat maximum 20 százalékkal meghaladó jövedelmeket veszik majd figyelembe, s nem a bérről szóló igazolásokat vagy egyéb iratokat, ahogyan eddig tették. Az ügyfelek ugyanakkor olyan dokumentumokat kell felmutassanak, melyek a jövedelemforrások kontinuitását bizonyítják. (A szabályt természetesen nem alkalmazzák a törvényileg adómentességet élvező jövedelmekre.) Egyúttal arra is kötelezni akarják a bankokat, hogy ún. stressz teszt típusú elemzéseket végezzenek valamennyi potenciális ügyfél esetében, annak érdekében, hogy felmérjék: kedvezőtlen helyzetekben mennyire képesek a felvett hiteleknek a törlesztésére. Újdonságnak számít az is, hogy a szerződés aláírását megelőzően a kliensek két kimutatást fognak kézhez kapni: az egyik azt fejezi ki nemzeti pénznemben, hogy mennyi összeget kell majd visszafizetni a szerződés megkötésének pillanatában létező feltételek szerint, a másik papír pedig szintén lejben jelöli meg azt a summát, melyet a hiteligénylőnek az időközben esetleg kedvezőtlen irányban megváltozott körülményeknek megfelelően kell törlesztenie.

Ellenőrizniük kell

Ezenkivül az ügyfeleket arról is tájékoztatni kell majd, hogy miként fog alakulni az eladósodási fok mindkét szituáció esetében. A bankok és egyéb pénzintézetek arról is meg kell majd győződjenek, hogy a hitellel kapcsolatos szolgáltatásaikat promováló partnereiek is ugyanezeket a módszereket alkalmazzák az ügyfelek meggyőzése érdekében, illetve ellenőrizniük kell, hogy a közvetítőcégek által kinált hitelportfoliók minősége is ehhez hasonló legyen. A jogszabályt az életbe lépését követő 45 napon belül alkalmazni kell, ameddig pedig valamennyi pénzügyi intézet engedélyt kap rá, a bankok maximum 40 százalékos eladósodási fokkal dolgozhatnak.

Ciucur L. Antonius