Szigorúbb bírságok sofőröknek

Szigorúbb bírságok sofőröknek
Évekig jogosítvány nélkül maradhatnak azok, akik komoly baleseteket okoznak, s felfüggeszthetik azoknak a jogosítványát, akik nem fizetik ki a bírságot a harminc napos határidőn belül.

Amint Radu Stroe belügyminiszter a napokban nyilatkozta, felfüggeszthetik azoknak a gépkocsivezetőknek a jogosítványát, akik nem fizetik ki harminc napon belül a kiszabott bírságot, s akár három-négy évig is jogosítvány nélkül maradhatnak azok, akik komoly baleseteket okoztak. A belügyminisztérium épp most dolgozik azokon a módosításokon, melyekkel a halálos áldozatokkal és komoly sérülésekkel végződő közlekedési balesetek számát igyekeznek csökkenteni.

Bírságok

A miniszter szerint egyre gyakoribbak a súlyos közlekedési balesetek, s amint azt már tavasszal is jelezte, a jelenlegi bírságolási rendszer nem korlátozza megfelelően ezeknek a számát – talán azért, mert a büntetések mértéke szimbolikus, vagy azért, mert az érintettek megúszhatják anélkül, hogy ki kelljen azokat fizetniük, fejtette ki a miniszter. Jelenleg a megbírságoltak kevesebb mint a fele fizeti ki az összeget, ami azt jelenti, hogy a többiek esetében nem érvényesül a büntetés baleset megelőzési szerepe.

Igazából nem az a fontos, hogy a bírság nagy-e vagy sem, hanem pont a baleset megelőzési szerep az, ami számít; az pedig, hogy semmilyen büntetést nem kaptak azok, akik nem fizették ki időben az összeget, az állam autoritásának a fokozatos gyengüléséhez vezetett, fogalmazott Radu Stroe, aki elmondta: egy komplex intézkedéscsomagot dolgoznak ki, amely azt is tartalmazza majd, hogy azoknak a gépkocsivezetőknek a jogosítványát, akik megölnek, vagy megsebesítenek embereket, mivel ittasan vezetnek, vagy nem állnak meg a pirosnál, akár három vagy négy éven keresztül is felfüggeszthetik majd.

Egyúttal súlyosabb pénzbírságot kell majd kifizetniük azoknak, akik ittasan vezetnek, nem állnak meg a pirosnál, nem adnak elsőbbséget a járókelőknek a gyalogátkelőnél, nem állnak meg a vonatsínekkel való kereszteződések előtt, vagy menetiránnyal ellentétes sávra térnek az autósztrádán, mondta a miniszter