Szigorított határellenőrzés: fejlemények

Akt.:
Szigorított határellenőrzés: fejlemények
Fejlemények a határátkeléskor tapasztalható szigorítások ügyében: a magyarországi kormány Brüsszellel kezd egyeztetést a szigorított határárátlépés 6 hónapra való felfüggesztéséről. Bukarest az utóbbi időben inkább technikai megoldásokat keres, felfüggesztést nem kért.

Bukarest az utóbbi időben inkább technikai megoldásokat keres, felfüggesztést nem kért.Kérdéses, hogy imázsgyakorlatokon túlmenően el lehet-e valamit érni, hiszen nem egyes országokat érintő, hanem uniós döntésről van szó a határellenőrzések szigorításának témakörében – minden esetre vannak fejlemények a kezdeményezői oldalon. Több szálon is vannak, ezeket foglaljuk most össze. Magyarországon a Fidesz úgy döntött, hogy e témakörben is Brüsszelhez fordul. Budapesten azt tudatták: egyeztetést kezdenek Brüsszellel a szigorított határárátlépés 6 hónapra való felfüggesztéséről. Mint arról beszámoltunk ezt az is megelőzte, hogy két, magyarországi lakcímmel rendelkező váradi Tókos-Fejes Béla és Zatykó Gyula netes petíciót indított, illetve közölte, hogy a magyarországi és a román kormány közös fellépését fogják kérni az ügyben. Azt is ők „vetítették előre”, hogy Tőkés László EP-képviselő interpellálni fog az EP-ben – ami nagyon hamar be is következett. Brüsszeli felszólalásában Tőkés László arra kérte az Európai Parlamentet és az Európai Tanácsot, hogy vonja vissza e határellenőrzési rendeletét, vagy technikai feltételek javításával segítse az ellenőrzések gyorsítását.

Minderre következett aztán az, hogy Magyarországon a a határmenti kereskedelmi és iparkamarák témába vágó levelére válaszolt Takács Szabolcs államtitkár. Válaszában ezt írja: „A kormány megtett minden szükséges előkészületet annak érdekében, hogy a magyar-román határszakaszon hat hónapon keresztül felfüggesztésre kerülhessen az ingázó munkavállalók százait kiemelten hátrányosan érintő szisztematikus ellenőrzés a magyar hatóságok részéről. E döntésről a belügyminisztérium hamarosan tájékoztatni fogja az illetékes uniós és további tagállami szerveke.”

Egyelőre külön

A fentebb említett két váradi azt is jelezte, a petíciót ejuttatják Orbán és Grindeanu miniszterelnököknek, tőlük is kérve, hogy tegyenek a határ átjárhatóbbá válásáért. Hogy Bukarest mit tesz az ügyben, az még most is kérdéses. Lapunknak a legnagyobb nyugati határátkelőért, a borsiért felelős román határrendészet szóvivője, Bondar Laura Beatrice fogalmazta meg azt, hogy szerintük nem Brüsszelben keresendő a megoldás, hanem egyszerűbb, technikaibb rendezés kell – szerinte ugyanis ők elegendő munkatársat foglalkoztatnak, de a magyar fél nem küld elég alkalmazottat az átkelőkhöz, a közös vizsgálatokra. Nem sokkal később a román kormány belügyminisztere, Carmen Dan szinte szóról szóra ezt mondta, ő is kiemelte, hogy magyar oldalon több ember munkába állítása segítene az operativitás növelésében. A román kormány is foglalkozott már a témával, ám nem Brüsszelt keresve, hanem technikai, konkrét szinten. Sorin Grindeanu miniszterelnök ugyanis elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy “túl sokat” kell várakozni a határnál, és felszólította a belügyminisztert, hogy tárgyaljon a magyar és a bolgár hatóságokkal, és találjanak közösen megoldást. Most tehát a két kormány kétfelé keresi a megoldást – nem kizárt persze, hogy a román is csatlakozik a brüsszeli fellépéshez, de erről most nincs információ.

Szeghalmi Örs