Szigorított ellenőrzés a határokon: zavaró az ingázóknak is

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Tovább tart a román-magyar határátkelőkön a szigorított ellenőrzés. Ennek kapcsán a hatóságot is megkérdeztük, ugyanakkor olyan személyeket is, akik naponta ingáznak. Rákérdeztük a kerékpárosok ügyére is.

Nem tudják a váradi illetékesek sem, meddig tart még az ideiglenes jellegű szigorított határellenőrzés, amely lassítja az átkelést. Mint már jeleztük, várakozásra számíthatnak a be- és kilépők is, az átkelési idő a teljes magyar-román határszakaszon is megnövekedett, a román hatóság intézkedése miatt. A román határrendőrség döntése értelmében a múlt hét vége óta ideiglenesen szigorított határellenőrzés zajlik. Célja, hogy megelőzzék olyan emberek határátlépését, akik háborús övezetből érkezhetnek, és esetleges tevékenységük fenyegetheti a közbiztonságot. Térségünk határszakaszán a Nagyváradi Területi Határrendészet a területileg illetékes. Ennek szóvivőjét, Bondar Laura Beatricét kerestük, aki kérdéseinkre elmondta: ők sem tudják, meddig tart a szigorítás, „de amint ennek visszavonása meglesz, azonnal jelezzük”. Hozzátette: „tudom, hogy kellemetlenségekkel jár, de szerintem még ez a jobb megoldás, mindannyiunk érdekében”. Mint mondta, mindenütt érvényes az intézkedés, azaz Románia összes határszakaszán, minden határátkelőnél alaposabbak a vizsgálatok. Arra a kérdésre, hogy a nemrég átadott, Várad-Bors-Berettyóujfalu kerékpárutat határátkelésre is használni akaró biciklisek hol haladhatnak át az átkelőn, azt mondta, a kerékpárosoknak nem kell a gépjárművek sorába beállniuk, mehetnek a bicikliúton, és – tette hozzá némi habozás után – őket is ellenőrzik, rutinszerűen.

Egy példa…

„Lehetetlen helyzet ez így” – mondja kérdéseinkre Tarpai Etelka, aki egyike annak a sok környékbeli polgárnak, akik naponta ingáznak Várad és a magyarországi határsávban lévő otthonuk között. A többi utazó számára is kellemetlenséget jelent, és nehezebbé tette a román határokon bevezetett szigorított ellenőrzés az ő életüket is: mindazokét, akik az évek során Magyarországon vettek lakást, oda költöztek, de Váradra, vagy a környező településre járnak dolgozni. Az ingázás jelentősen időigényesebbé vált néhány napja: „A hatóságok nem megfelelően kezelik a helyzetet. Amikor tudták, hogy milyen helyet áll elő, milyen intézkedés szükséges a terrorelhárítás érdekében, én, polgárként azt is elvárom, hogy időben gondoskodjanak arról, hogy a szigorított határátlépés gördülékenyebben menjen” – teszi hozzá az érintettek egyike, Tarpai Etelka, akinek szúrópróbaszerűen kértük ki a véleményét.
A határrendészet szóvivője, Bondar Laura Beatrice lapunknak megerősítette, hogy több átkelősávot tartanak nyitva a szigorítás óta, és többen is dolgoznak ott. Ezt az ingázó is így tapasztalta, ám hozzáteszi: „ez így sem elegendő, mert naponta mintegy ötven percet veszítek a szabadidőmről, ahhoz, hogy hazaérjek, és ezt felháborítónak tartom”. Többször le is mérte az átkelési időt: „odafelé menet volt már 43 perc, 37 perc, de több, mint 50 is, Romániába jövet pedig 20, illetve 10 perc”. Ugyanakkor azt látta, hogy a borsi átkelőnél igyekeznek segíteni abban, hogy legalább a menetrend szerinti járatok tarthassák a menetrendet, ezért van, hogy a sorból kihívva előreengedik a buszokat: „Például a minap a Várad-Biharkeresztes járat egy darabig a sorban várakozott, és vagy a sofőr szólt, vagy a határrendész vette észre, de átküldték jóval mielőtt rá került volna a sor. A várakozás akkor annyi volt, hogy az idő alatt már visszafelé kellett volna jönnie, de még oda sem ért Keresztesre”.
Hozzátette még: a személyautókkal érkezők ellenőrzése nem szúrópróba szerű, hanem mindenkit ellenőriznek, az okmányokat is, és a csomagtartót is kinyittatják. Interjúalanyunk azt kifogásolja, hogy mindenkit minden átkeléskor ellenőriznek, azokat is, akiknek az adatai – mint neki – már benne vannak az adatbázisban, és naponta járnak át. A hatóságok szerint azonban ez szükséges intézkedés, és épp a szűrés egyik lényege. Ő saját autóval ingázik minden nap, de mostanság azt mérlegeli, hogy ameddig a fokozott intézkedések tartanak, járhatna a menetrend szerű Várad-Biharkeresztes járattal is – csakhogy ez sem az igazi számára, mivel egyrészt nem az ő munkabeosztásához igazíthatóan közlekedik, másrészt ezzel a busszal is megesik, hogy ugyanúgy vár a sorban.

… és egy másik

A lapunknak nyilatkozó F. E. és családja is Biharkeresztesen lakik már, ők egyébként épp idén költöztek át oda, és naponta járnak vissza Váradra dolgozni, szintén a borsi átkelőn át. Ő kérdéseinkre azt mondta, maga is azt tapasztalta, hogy a Romániából való kilépéskor, de a belépéskor is mindenkit ellenőriznek. „Amikor odaérünk, általában 3-4 sávon áll a sor, és például a fiamat vasárnap alkoholszondás ellenőrzésnek is alávetették. Az útleveleket számítógépen is ellenőrzik, és bár a román hatóságok vezették be a szigorított ellenőrzést, valamelyik este a magyarországi hatóságok részéről szolgálatot teljesítő nő nyittatta ki a csomagtartót. Nagyon ritka, amikor valamely autót és utasait nem ellenőrzik, gyakorlatilag minden járművet vizsgálnak”. Ami az átkeléshez szükséges időt illeti, ma, munkába jövet 30 percet vártak, előző este hazafelé menet 40-et. A vizsgálat menetével kapcsolatban amúgy nincs kifogása, „van, amelyik hatósági személy még mosolyog is közben, embertől függ, de alapvetően rendben van”. Hozzátette: többször megkérdezték a szolgálatban lévőktől, meddig tart még ez, és „a válasz az volt, hogy ezt ők is szeretnék tudni”.
További külön gondot okoz a szigorított átléptetés azoknak is, akiknek a gyereke a határ túloldalán jár iskolába. A családok többsége pár nap alatt átszokott arra, hogy az indulási időbe eleve belekalkulálják a várható (bár előre nem mindig kiszámítható) várakozási időt az átkelőknél.
Az intézkedéseket a párizsi terrorakciók nyomán vezették be, és a merénylők egyikéről kiderült, hogy egy másik személy útlevelével jutott át a határokon. Romániában a hatóságok összesítése szerint idén eddig 25 olyan külföldi állampolgárt értek tetten, aki nem a zöldhatáron, hanem hivatalosan, az átkelőkön próbált áthaladni, de más személy útlevelét használta ehhez. Tavaly 39 ilyen esetet regisztráltak.

Szeghalmi Örs