Szigeteljünk támogatással

Szigeteljünk támogatással
Szatmár megye – A hőszigetelésre szánt összegek állami támogatással 6-8 éven belül megtérülnek. Az egy tömbházlakásra eső önrész 600 és 1000 euró között mozog.

Sajnos eddig senki nem élt azzal az állami támogatással, amit a kormány és a helyi önkormányzat tudna adni a tömbházlakások hőszigetelésére–mondja Radu Anderco, a lakótársulásokkal foglalkozó iroda vezetője. Állami támogatásban részesülnek azok a személyek, akik 1950-1990 között épített tömbházlakásban laknak. Egy hőszigetelt lakásnak, mondja az iroda vezetője, sokkal kevesebb a fűtési költsége, ami 2010-től még fontosabb lesz mindazoknak, akik eddig gáz-ár támogatásban részesültek, mert ezek a támogatások meg fognak szünni. Igaz, folytatja Anderco, elég körülményes és sok utána járással jár, hogy egy lakótársulás jogi formát öltsön, de nem szabad elfelejteni, hogy milyen nagy anyagi támogatásokat lehet vele szerezni.

Önrész
A hőszigetelésre nyújtott állami támogatás mellett a lakótársulásnak a költségek 1/3 részét kell fedeznie önrészként, a többi részt a kormány és a helyi önkormányzat fedezi.
Az egy lakásra eső önrész 600 és 1000 euró között mozog, amiben benne foglaltatik a tömbház külső falának a szigetelése és festése, az alagsor és a tetőtér hőszigetelése, a lépcsőház bejárati ajtajának és ablakainak, valamint a lakás régi ablakainak kicserélése korszerűbb és hőszigeteltebb nyílászárókra. Ezek a beruházások, mondja az iroda vezetője, 6-8 éven belül megtérülnek egy család számára, mivel a fűtési költségek sokkal kevesebbek lesznek ezáltal. Ennek ellenére a megyében még senki sem kérvényezte a 260/2006-os törvény által nyújtott hőszigetelésre vonatkozó állami támogatást. Az ok, mondja Anderco, hogy a lakótársulásoknak, nehéz összegyűjteni a korszerűsítéshez szükséges önrészt.