Sziget – Transparency International: a magyar fiatalok nagy többsége szerint súlyos probléma a korrupció

Akt.:
A magyar fiatalok túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy Magyarországon a korrupció súlyos probléma, de ebbe szerintük nem szabad beletörődni – mondta a Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója a szervezet kutatását ismertetve pénteken Budapesten, a Sziget fesztiválon.


Martin József Péter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a 18-29 éves korosztályban végzett felmérés adatai szerint a fiatalok 80 százaléka látja súlyos problémának a korrupciót. Hozzátette, 54 százalékuk úgy gondolja, hogy minden politikus korrupt, ugyanakkor az ügyvezető igazgató örömtelinek nevezte, hogy 84 százalékuk szerint ebbe nem szabad belenyugodni.

A TI által készített Korrupcióérzékelés és médiahasználat a magyar fiatalok körében című tanulmányból kiderül, 54 százalékuk tapasztalt már korrupciót, 39 százalékuk az egészségügyben, 29 százalékuk rendőrségi ügyintézésnél.

Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszöntőjében azt mondta, hogy a korrupció nemcsak néhány rossz vezetőről szól, akik offshore bankszámlákra helyeznek pénzeket, hanem instabilitást, erőszakot szül, hatására sokan elveszíthetik bizalmukat a rendszerben. Sok fiatal csalódott világszerte országa vezetőiben és érzi úgy, hogy a kormány cserben hagyta.

A nagykövet kijelentette, hisz abban, hogy “ha szisztematikusan és erélyesen szembeszállunk a korrupcióval, és ha nem riadunk vissza attól, hogy kemény munkával tudatosítsuk az átláthatóság és elszámoltathatóság fontosságát, akkor a korrupció elfogadásának kultúrája megváltozhat”.

Anne-Marie Maskay, Franciaország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője úgy fogalmazott, a korrupció elleni harc világszerte az erős demokrácia és működő jogállamiság építőköve. Erre a küzdelemre fontos felhívni a fiatalok figyelmét is – tette hozzá.