Sziget 2011: Tíz év, öt napba sűrítve

Immár tizedik éve indulunk tömött sorokban esténként a Roma Sátor felé, ahol a hajnalig tartó forgatagban mindig találunk kedvünkre való muzsikát. Ez a helyszín a kelet-európai és a roma zenei kultúra sokszínűségét élteti, a tradicionálistól a modern műfajokig. Az idei program az elmúlt tíz év kedvenceiből állt össze, megfűszerezve új ínyencségekkel is, augusztus 10-15 között.

Szerda

Magyar-Román fúzióval – Poros feat. Magyarpalatkai Banda – indít a Roma Sátor programja. A Poros zenéjében az ősök hangja éled újra.  A koncert érdekessége, hogy több zenész generáció számára mesterként tisztelt Magyarpalatkai Banda nagy öregjei és a fiatal generáció képviselői is fellépnek. Őket követi a Vano Bamberger & Band. A német zenész hű követője Django Reinhardt-nak, az ő általa elindított swing manouche zenei irányzatot képviseli. Franciaország délkeleti része csak úgy ontja magából a zenei tehetségeket. A Perpignanból származó Tekameli együttes olyan roma zenészekből áll, akik katalán rumbán és flamencon nőttek fel. A Besh o droM egy képzeletbeli világ zenéjét tárja elénk. Ebben a világban a szomszédos népek ismerik, szeretik és játsszák egymás zenéjét. Különböző tradíciók szabadon keveredhetnek egymással és a modern hatásokkal. A Goulasch Exotica Dj, alias Jutasi Tamás már megtáncoltatta a Roma Sátor vendégeit, a chillout, downtempo zenei alapokkal dolgozó, funk-rock-dzsessz-etno őrületére. Masszív ritmikai alapokra világzene és népdal-részletek, drumandbass, funk, csárdás és minden egyéb, mi szem szájnak, és fülnek, ingere.

Csütörtök

Athe Sam! Fesztivál tehetségkutató versenyének győztese. Az Athe Sam! azaz Itt vagyunk! roma fesztivál idei tehetségkutató versenyének győztese is lehetőséget kapott egy Roma Sátor-beli fellépésre. A kilencvenes években Skopjét is elérte a hip-hop hullám, új színnel gazdagítva az ott élő fiatal romák zenei palettáját. A Šutka Roma Rap helyi “ízre” alakított és roma nyelven énekelt zenéje gyors népszerűségre tett szert a helyi fiatalok körében, akik minden haragjukat, lázadásukat, elégedetlenségüket ki tudták adni magunkból. A Kaljelen pillanatban a szerbiai világzene egyik legütősebb produkciója. A Rock’n Roma csapat életérzése a rock’n’roll, zenéje a balkan blues-ba oltott urban beats. Ugye emlékszünk még a nyolcvanas évek legendás folk-punk zenekarára a The Pogues-ra? Hát az Amsterdam Klezmer Band ugyanazt produkálja, csak ők klezmerben nyomják. Scratchy volt az első, aki a Roma Sátorban elindította az azóta már megkerülhetetlenné váló koncertek utáni lazulást. A legendás londoni Gypsy Hotel törzsvendégeként ismert DJ olyan előadókat kísért, mint a Clash, a The Pogues és a Gogol Bordello.

Péntek

Az 1993-ban alakult, és a beás cigány zenét talán legautentikusabb tolmácsolóKanizsa Csillagai együttes a Magyarországon élő cigányok kultúrájából lovári, beás és romungro dalokat ad elő hagyományőrző népi viseletben. ATranskapela zenekar a tavalyi év Folk zenei díjazottja volt Lengyelországban. Inspirációjukat azok a 19. és 20. századi falusi bandák adják, akik a régiót járva mindenkinek zenéltek a soknemzetségű Kárpátokban. A Söndörgő együttes az egyik leglendületesebb, legambiciózusabb fiatal zenekar, amely a Magyarországon oly népszerű balkáni zene egyik specifikus ágát, a tambura zenét viszi tovább, ezúttal a francia Baltazar Montanaro hegedűjátékávalkiegészülve. Giani Lincan Hollandiában élő román cimbalom művész immár másodszorra vendége a Roma Sátornak. Neve és muzsikája nem ismeretlen azoknak, akik vele együtt úgy gondolják, hogy ennek a sokáig kísérőhangszerként funkcionáló zeneszerszámnak főszerepet kell betöltenie. DJ Tagada párizsi törzshelyén a „La Javaban” a tradicionális és kortárs kelet-európai, dél-itáliai, és török zene bemutatásának szenteli idejét. A öröm és a melankólia között ingadozó repertoárja tapsra, énekre, ugrálásra, sőt kiabálásra invitálja közönségét.

Szombat

A Bihari Cigányzenekar 2005-ben alakult Debrecenben Hajdú bihari és onnan elszármazott, a fiatalabb korosztályt képviselő tanult zenészekből. Egyike azoknak akik a klasszikus, magyar cigányzenét játsszák, hagyományos hegedű- brácsa-bőgő cimbalom felállásban, magyar nótával, orosz balladákkal, balkáni sztenderdekkel kiegészítve. A tavaly alakult Vojasa zenekar tagjai mind ismert zenészek, akik az oláh cigány zenét szinte az anyatejjel szívták magukba. Nevük jelentése “kedvvel”, amit azonnal megértünk, ha meghalljuk a zenéjüket. Radzsasztán kulturális nagykövetei megérkeztek a Szigetre! A Dhoad Gypsies of Rajasthan együttes magját négy testvér alkotja, akik immár hét generáció óta őseik zenéjének elkötelezett tolmácsolói. Az idén 10 esztendős Roma Sátor méltó megkoronázása lesz Esma Redzepova fellépése. Az isteni hanggal megáldott, 14 éves kora óta koncertező Esma nemcsak a macedon zenei kultúra jelképe. Személye a cigányzene számára épp oly meghatározó, mint Maria Callas az operának vagy Ella Fitzgerald a jazznek. A Gypsy Sound System DJ Olga és Dr. Schnaps véletlenszerű találkozásának az eredménye. Az őrült táncmulatságot rendező sound system zenéje a tradicionális roma, rézfúvós, elektro, ragga-klezmer, balkáni és keleti ska, távol-keleti trip-hop, indiai drum and bass, spanyol rumba, amire DJ Olga románul, lengyelül és oroszul énekel. 

Vasárnap

A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda a Tisza felső szakaszán fekvő Técső és környékének legismertebb zenekara. A harmonikás Csernavec Jóska és testvérei a neves helybeli cigányzenész dinasztia leszármazottai, akik idén gyerekeikkel, az új generáció képviselőivel jönnek el. Az egyik legbulizósabb zenei formáció, a Parno Graszt, legújabb, negyedik lemezét mutatja be a Roma sátorban. Ha azt gondolnánk, hogy Svájc a nyugalom és a rendezettség szigete, hallgassuk meg a Traktorkestar rezesbandát és mindjárt megváltozik a véleményünk. Milyen lehet az, ha három zurna, két davul, egy derbuka, egy klarinét és egy szaxofon egyszerre szólal meg? A válasz egyszerű: letaglózó!  A Kumpanya Istanbul hat isztambuli roma zenésze olyan energiákat szabadít fel, amely nem hagyja érzéketlenül az őket hallgató közönséget. ABerlinski Beat estéjén utcazene, klubhangzás, multikulturális zenészek, lengyel, német tuba játékos, cseh trombitás, Gypsy King énekes, kelet és nyugat berlini ütősök lesz a felhozatal, tehát minden összetevő megvan ahhoz, hogy ez az utolsó este felejthetetlen maradjon.  A Roma Sátor idei programját DJ Soko zárja, aki némiképp kilóg a belgrádi szubkulturális életből, hiszen a boszniai születésű DJ-nek szerb ér horvát vér folyik ereiben, és régóta Berlinben él. Ahogy ő mondja magáról: egy boszniai úgy érez, mint egy (katolikus) horvát, úgy álmodik, mint egy (ortodox) szerb és úgy szeret, mint egy muszlim (bosnyák).

Címkék: , ,