Szezonvégi árleszállítás az üzletekben

Szezonvégi árleszállítás az üzletekben
A szezonvégi árleszállítások időszaka hivatalosan még csak ma kezdődött, a váradi Fő utcán levő üzletek ugyanakkor már tegnap 20–30, de akár 70 százalékos árengedményekkel csalogatták be a lehetséges vásárlókat. Mi is szétnéztünk a nagy árengedmények között.

A Fő utca Körös felőli végén található outlet-áruház kirakatában leárazási hirdetésekkel csalogatják a potenciális vásárlókat: 70 százalékos árengedményt ígérnek, persze nem mindegyik ruhadarabra. A polcok, ruhaállványok között sétálgatva vannak 30, 50 százalékos árengedmények is. Dzsekit 230 lejről 109-re, 229 lejről 90-re, 319-ről 130 lejre is leáraztak. Gyerekkabát 180 lej helyett 50 lejért kapható. A vastagabb pulóverek között is vannak kedvezményes árúak: 55 lej helyett harmincért, 120 lej helyett 29.90-ért is beszerezhető egy-egy darab. Bár elméletileg téli árleszállítás lenne, a kedvezményes áron kapható ruhadarabok között olyanok is vannak, amelyek nem kimondottan a hideg évszakra jellemzőek. Az egyik sarokban például a régebben 45 lejért árult szoknyát most négy lejért lehet megvásárolni, az eredetileg 80 lejes ruha most 10 lejes árral csábítja a vásárlót. A gyerekrészlegen is lehet kedvezményes ruhácskákat kapni, ott van olyan darab, melynek árát hetven lejről 15-re szállították le. Egy másik, használt-ruha, szintén outlet jellegű üzletben 50 százalékos árengedmény van minden ruhadarabra, így például egy eredetileg 160 lejes kabát 80 lejért szerezhető be. Egy neves márkákat felvonultató üzletbe is benéztünk, ott még a 30 százalékos árengedménnyel együtt is elég borsos árak vannak, pulóverek is 200 lejen felül kaphatóak. A sétálóutca végén lévő nagyáruházban is árengedményekkel próbálják csalogatni a vásárlókat egyes üzletek. Az egyikben egy szoknya például 280 lej helyett 200 lejbe került, egy másikban a kabátokban volt bő választék: egy eredetileg 750 lejért árult kabátot 600-ért, 480 lejest pedig 380 lejért lehetett hazavinni. A férfikabátoknál is 10 százalékos árengedményt figyeltünk meg.

A törvény szerint

A törvény szerint egy évben két árleszállítást rendezhetnek a kereskedők: január 15. – április 15. között (őszi-téli kínálatra), illetve augusztus 1. – október 31. között (a tavaszi-nyári termékekre). A tervezett leárazást megelőzően legalább tizenöt nappal be kell jelenteni a szándékot a polgármesteri hivatalnál (illetve a Helyi Rendőrségnél), a leárazandó holmik ellenértékét legalább harminc nappal előtte ki kell fizetni a forgalmazónak, valamint legalább tizenöt nappal előtte össze kell állítani a leárazandó árukészletet. Az árleszállítás legtöbb 45 napig tarthat, a kereskedők a fenn említett periódusban kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb időszakot. Azok, akik nem jelentik be az árleszállítást, 400–2000 lej közötti büntetést is kaphatnak. A maximális 45 napos időszak be nem tartásáért, illetve azért, ha a forgalmazónak harminc nappal előbb nem fizetik ki az áru ellenértékét, 4000–20.000 lej között pénzbírságot szabhatnak ki, illetve elrendelik az árengedmény megszüntetését. A jelzett periódusokon kívüli árleszállítás esetén pedig ugyancsak 4000–20.000 lej közötti bírságot is kiszabhatnak.

Mirela Macra, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy jelen pillanatban 13 jogi személy tett le „soldare” címen jelentést az árleszállítás szándékáról.

János Piroska