Szexuális zaklatási botrány az elitiskolában

Szexuális zaklatási botrány az elitiskolában
Az Oprah Winfrey által szegény kamaszlányok részére alapított johannesburgi Leadership Academy elitintézményben letartóztatták az egyik felügyelőnőt, a mert szexuálisan zaklatta a lányokat.

„Az iskola az én nevemet viseli. Én vagyok az első számú felelős” – mondta zokogva a talkshow afro-amerikai királynője a Chicagót Johannesburggal összekötő videókonferencia során. A Leadership Academy-nek 152 nagyon intelligens, de a tanulás lehetőségétől elzárt dél-afrikai lány a hallgatója, akiket Oprah Winfrey azzal a céllal támogat, hogy egy „új Afrika” leendő vezetői lehessenek. Az intézmény azonban már többször került a viták középpontjába. Márciusban egyes szülők a házirend keménysége ellen tiltakoztak, mert szerintük olyan fegyelmet követelnek a lányoktól, mintha börtönben lennének. Májusban újabb vádözön érkezett: rossz az étel, hétközben a lányok nem e-mailezhetnek és nem használhatják mobiltelefonjukat sem, a látogatásra érkező szülőkkel pedig úgy bánnak, mint a potenciális terroristákkal, olyan szigorú ellenőrzéseknek vetik alá őket. Ez az újabb eset azonban mindenen túltett.

Az ügy magának Oprah-nak is személyes érzelmi tragédia. Ő annak idején beismerte, hogy kislány korában három, a család baráti köréhez tartozó férfi megerőszakolta őt. „Dél-Afrikában az erőszak, a szexuális zaklatás gyakori. Mindent megtettünk azért, hogy kívülállók ne férjenek hozzá a lányokhoz, de sajnos gyakran előfordul, hogy a kiskorúak elleni erőszak a családból jön, olyanoktól, akiket ismerünk és akikben megbízunk” – mondta Winfrey, aki saját bevallása szerint fél órán át zokogott, miután értesült az iskolájában történtekről. A botrány azután robbant ki, hogy az egyik lány megszökött és elmondta a családnak, mi történt vele. Később még további hat 13 és 15 év közötti lány vádolta a 27 esztendős Tiny Virginia Makopót zaklatással.

Befolyásos

Oprah Winfrey az egyik legbefolyásosabb nő az Egyesült Államokban. Azok a filmek vagy könyvek, amelyekről műsorában beszél, biztos kasszasikerre számíthatnak. Számos jótékonysági tevékenysége közül az iskola volt számára a legkedvesebb. A Leadership Academyvel, amelyhez az angolszász világ gazdag fehér lányainak legelőkelőbb iskoláit választotta mintául, Nelson Mandela volt dél-afrikai elnöknek, az apatheid elleni harc legendájának tett ígéretét teljesítette.