Szerződést bontott a román állammal az észak-erdélyi autópálya egyik kiválasztott építője

Szerződést bontott a román állammal az észak-erdélyi autópálya egyik kiválasztott építője
Szerződést bontott a román állammal az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely és Nyárádtő (Ungheni) közötti szakaszának az építési jogát elnyerő román cégcsoport – közölte kedden a Hotnews.ro hírportál.


A három román cég – a Lemacons, a Vega 93 és az Arcada – alkotta konzorcium azt sérelmezte, hogy a romániai Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADNR) több mint egy évvel a pályaépítési szerződés aláírása után sem rendelte el a munkálatok elkezdését. Ennek a CNADNR honlapján megtalálható ütemterv szerint 2015 második negyedévében kellett volna megtörténnie.

A késés oka az, hogy nem sajátították ki időben a telkeket a pálya nyomvonalán, és az építtető nem szerezte be a szükséges jóváhagyásokat és az építési engedélyt. A román kormány csak idén január végén fogadta el a terület-kisajátításokról szóló rendeletet. A konzorcium 9,2 kilométeres útszakasz megépítésére kötött szerződést 2015. március 11-én, amelyből 4,7 kilométert a bekötőutak tettek volna ki.

Catalin Homor, a CNADNR vezérigazgatója “gyerekesnek” minősítette a kivitelező kifogásait. A kormány ugyanis a közelmúltban fogadta el azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek éppen az infrastrukturális nagyberuházások előkészítése felgyorsítását teszik lehetővé. A vezérigazgató közölte, hogy új versenytárgyalást írnak ki a pályaszakasz megépítésére.

A felbontott szerződés értéke áfa nélkül mintegy 180 millió lej volt. A Nagyváradot Brassóval összekötő 415 kilométeres észak-erdélyi autópályából 12 év alatt csak a Kolozsvár mellett elhaladó Gyalu-Aranyosgyéres szakasz épült meg. Jelenleg a 8,7 kilométeres Gyalu-Magyarnádas szakaszon folynak építési munkálatok.