„Szeretni kell az embereket, a zenét és önmagunkat”

„Szeretni kell az embereket, a zenét és önmagunkat”
■ Willcox hazánk egyik legtehetségesebb fiatal dj-producere. Saját szerzeményei nemzetközi színvonalúak, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy tavaly az amerikai Ultra Music is szerződtette Tequila című dalával.

  • Willcox hazánk egyik legtehetségesebb fiatal dj-producere.

Saját szerzeményei nemzetközi színvonalúak, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy tavaly az amerikai Ultra Music is szerződtette Tequila című dalával. Két éve az „Év Felfedezettje”, idén pedig az „Év Producere” lett a szakma egyik legrangosabb hazai díjátadóján, a Ballantine’s Music Awards-on. Az idáig vezető útról, a dj szakmáról és terveiről kérdeztük…

– Hogy vezetett az utad erre a pályára? Mi vonzott a dj pult mögé? Egyáltalán, hogy lesz/lehet valakiből dj?

– Már egész fiatal koromban éreztem, hogy a zenével több célom van, mint csak hallgatni. Tizenkét évesen ismerkedtem meg az elektronikus zenével, nem sokkal később pedig elkezdtem lemezeket gyűjteni, és figyelni, hogy mit csinálnak a „nagy” dj-k. Magával ragadott az egész, és megszállottja lettem a dolognak. Amikor megkaptam az első számítógépem, másnap már fent volt rajta egy elég komoly zeneszerkesztő program, azóta nem nagyon telt el hét, hogy ne foglalkozzak zeneírással.

– Milyen stílus, zenei világ jellemző rád? Milyen zenéket szeretsz játszani? Miben rejlik az egyediséged?

– Szeretem ötvözni a különböző hangzásokat, sokszor mélyről indítom a szetteket, de ha éppen olyan kedvem van, fesztiválosra veszem a hangzást. Szívesen játszom régi zenéket új köntösben, az ilyen felfrissített dalokra mindig nagy igény van a bulikban. Emellett természetesen a saját zenéimet is beleveszem a szettjeimbe, amiket sokszor tudatosan a buli különböző idősávjaihoz alkotok meg.

– Milyen kiadványaid jelentek meg eddig, és min dolgozol jelenleg?

– A „Day N Night”-tal indult a Willcox alteregó, aminek videóklipje már kiemelt szerepet kapott a hazai zenecsatornáknál. Ezt követően sorban jöttek a további saját zenék, melyek milliós megtekintéseket értek el a különböző oldalakon (YouTube, SoundCloud stb.) A Tequila pedig meghozta a külföldi áttörést (szerk. a hazai Gold Record mellett a nemzetközi Ultra Music-nál is megjelent a dal), de már elkészültek az idei évre tervezett dalok is, amelyek egyelőre még titkosak.

– A tevékenységed során mi motivál? Mit szeretnél mutatni, átadni az embereknek?

– Szeretnék örömet okozni a diszkókban bulizóknak, és azoknak, akik otthon hallgatják a zenéimet. Próbálok újat, frisset hozni a megszokott hangzások mellett.

– Mit tartasz eddigi legjelentősebb eredményednek akár itthon, akár külföldön?

– Amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy a Tequila című dalomra felfigyelt a világ egyik legkomolyabb elektronikus zenei kiadója, amit korábban is említettem.

– Mennyire könnyű érvényesülni ebben a szakmában Magyarországon? Hogyan tudnád jellemezni a hazai dj világot?

– Azt gondolom, nem olyan nehéz érvényesülni, ha megtaláljuk a módját. Ami más a korábbiakhoz képest, az az, hogy a zenével szemben előtérbe került a social media, amivel muszáj valamilyen formában azonosulni.

– A saját bőrödön, hogy tapasztalod, egy dj lehet olyan népszerű a rajongók körében, mint például egy énekes, illetve övezi olyan szintű szakmai megbecsülés, mint a zenészeket?

– Sosem mértem magam másokhoz, viszont azt érzem, hogy rengeteg szeretetet és pozitív energiát tudunk adni és kapni a rajongóktól. Nincs annál jobb érzés, amikor a bulizók a saját dalaimat éneklik.

– Mi számít ezen a területen a karrier csúcsának? Hogy érzed, te hol tartasz most?

– A csúcs meghatározása maximum számokban mérhető itthon, hogy mennyi embert hozol be egy adott klubba, illetve, hogy mennyien követnek a social media oldalaidon. Úgy látom, hogy a produkcióm jó irányba tart. Sokan kíváncsiak arra, amit csinálok, de fontos, hogy legyen hova fejlődni, mert ez tud motiválni. Nagy álmom vált valóra a Tequila nemzetközi megjelenésével, de mérföldkő volt a karrieremben az is, hogy az ország egyik meghatározó rádiójában szerepeltem hétről hétre. Lassan bejárom a nagy klubokat és fesztiválokat itthon, de mindig van továbblépési lehetőség. Szakmailag az Év dj-je címre pályázom, de terveim vannak a külföldi karrieremmel kapcsolatban is.

– Hogyan tudnád megfogalmazni, mitől lehet sikeres egy dj? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie, milyen kritériumoknak kell megfelelnie?

– A sikeres dj tulajdonságai szerintem a jó kisugárzás, az energikusság, a sokrétű zeneismeret, és az, hogy alkalmazkodni tud a közönséghez. Fontos az is, mint minden előadó esetében, hogy az emberek azonosulni tudjanak vele, akár a zenéi, akár a személyisége miatt. Mindenekfelett azonban az áll, hogy szeretni kell az embereket, a zenét és nem utolsósorban önmagunkat. Ha ezek megvannak, el tudunk jutni a rajongókhoz.

– Egy-egy bulira mennyire készülsz fel előre? Pontosan meghatározod a lejátszásra kerülő dalokat, azok sorrendjét vagy hagyod, hogy spontán, a közönség hangulata, reakciói alapján alakuljanak a dolgok?

– Körülbelül 1000 számos listával indulok neki a fellépéseknek. Ezeket a dalokat már jól ismerem, sok saját is van köztük. Az, hogy mit választok az adott éjszaka, az mindig az aktuális közönség és a hangulatom függvénye. Teljesen mást kell játszani egy 16-20 év körüli, vagy éppen egy 25 pluszos csapatnak. Ráadásul szett közben is sokszor változtatni kell, mert könnyen lehet, hogy a korábbi dj már elfárasztotta őket, vagy éppen nekem kell felpörgetnem a bulizókat.

– Milyen terveid vannak? Mit szeretnél elérni a hivatásod terén rövid, illetve hosszú távon?

– Rövid távon szeretnék pár további zenei kiadványt az Ultra Music-nál, illetve közös munkákat, feldolgozásokat a művészeikkel. Hosszú távon pedig szeretnék külföldi karriert építeni, és eljutni a nagy nemzetközi fesztiválokra. A csúcs talán az lenne, ha sikerülne zenélnem az Ultra nagyszínpadán, ami a világ egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja.

– Hol lehet találkozni veled a közeljövőben?

– Havi 15-20 buli lehetőséget ad rá, hogy eljussak szinte az ország összes részébe. Érdemes figyelni az oldalaimat, folyamatosan frissül a naptáram.

Budai Klára