Szeretik a vízilabdát

Három napig Nagyvárad vendége a szlovák vízilabda válogatott. Legjobb játékosukkal, Karel Bacoval az egyik szünetben beszélgettünk.

– Hogy került az egriek egyik alapjátékosa a szlovák válogatottba?

– Két évet csak idegenlégióskodtam a Brendonban, ám én Kassán szlováknak születtem, ott is nőttem fel, s Egerben sikerült tanulnom egy keveset magyarul. A szlovák válogatottnak pedig már nagyon hosszú ideje tagja vagyok, s közben Spanyolországban is játszottam négy évet, a Zaragoza és a Barcelona játékosa voltam.

–Váradiakkal találkozott ott?

– Ismertem néhány nagyváradi srácot, Florin Boncaval például jól megértettük egymást, nagyszerű vízilabdázónak tartom. Ha jól tudom, ő még most is kinnt játszik a nagyon magas színvonalú spanyol bajnokságban.

– Mi a véleménye a váradi csapatról?

– Megmondom őszintén, nálunk nincs hozzá hasonló erősségű együttes. Ugyanekkor Szlovákiában jobban szervezettnek tartom a pontvadászatot. Az első osztályban nyolc csapat játszik és hat a második ligában, a bajnoki címet a négy legjobb – általában Kassa, Pozsony, Nagytapolcsány és Nyitranovák – gárda dönti el a bajnokság végi rájátszáson.

– Márciusban olimpiai selejtezõt rendeznek Nagyváradon. Azon önök is itt lesznek?

– Sajnos nem, pedig roppant nagyszerű érzés ebben az új, korszerű uszodában játaszani, amilyen nálunk még hasonló sincs. A legutóbb Pozsonyban rendezett osztályozón ugyanis csak kilencedikek lettünk, ezért lemaradtunk, s az Eb- selejtezõn indulhatunk majd Franciaországban.