Szereti Ön Chopint? (II.)

Akt.:
Szereti Ön Chopint? (II.)

Egy újabb rendhagyó interaktív zongoraest helyszíne lesz a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumterme április 30-án, vasárnap délután 6 órai kezdettel.

Thurzó Zoltán „Szereti Ön Chopint?” című interaktív előadásának második felvonását hallhatja a nagyközönség Nagyváradon is. Az önálló est a budapesti hangversenyen hatalmas tömeget tudott megmozgatni a bemutatója alkalmával, és ezen fellépése után hozza „haza” Nagyváradra interaktív előadását a fellépő, hogy a helyi zenekedvelő közönségnek is legyen alkalma a kellemes dallamok és izgalmas történetek szárnyán egy érdekes előadáson részt venni. Az eseményt Thurzó Zoltán zongoraművész (aki most is egyben előad és beszél is a zenéről), valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspöksége szervezi közösen.

Zenében, szóban

Thurzó Zoltán pár gondolata az interaktív zongorakoncerttel kapcsolatosan: „A zene számomra pont olyan, mint sokaknak a szerelem, hogy élni nélküle lehet, csak éppen nem érdemes. A muzsika számomra hatalmas dolog. Néha jobban el tudom játszani az érzéseimet, mint elmondani őket szóban. Egy dallam megváltoztatja a kedvünket, emléket teremt, megváltoztathatja az életünket. Ez mindenkivel így van. Egyszer azt olvastam, hogy a zongoramuzsika minden szomorúságunknak és minden örömünknek hangot ad. Senki számára nem kell lefordítani. Ezek a zeneszerzők fantasztikus ajándékot adnak számomra minden alkalommal, amikor az ujjaimmal a billentyűk felett történeteknek adok hang-színt. Szeretnék mindenkinek átnyújtani egy ajándékot: elmesélni, és előadni mindazt, ami emberi lényünket jellemzi. Zenében, szóban. A zene az adott zeneszerző legbelső karikatúrája. A zenéje által ismerjük meg természetét, személyiségét. Önmagunkat is. Chopin a zenében páratlan érzékkel megszervezett hangjaival fejezte ki mindazt, amit lényegesnek gondol a világról és természetesen benne az emberről magáról. Nem szabad magyar gyökereinkről sem elfelejtkezni (pár Liszt-művet is elő fogok adni majd), mert ezek szervesen kapcsolódnak több nemzet nagyjához, akik szintén a gyökerek, a hagyományok megőrzését vállalták fel. Liszt Ferenc mondta barátjáról egyszer, hogy «a kincs, melyet Fryderyk Chopin adott a világnak, zenéből van, a kincs, amelyet ő kapott a világtól, emberi lényekből áll». Aki a zenét szereti, soha nem lehet igazán boldogtalan. «Az embereket meg lehet ismerni a zenén keresztül, amit hallgatnak» – vallja Coelho. És ez teljes mértékben így van. Ami egyszer a történelmünk folyamán maradandóvá lett, az minden bizonnyal évtizedek múlva is az lesz. Chopin muzsikája korának fő slágerei voltak Liszt Ferenc műveivel együtt. Ismerjük meg közelebbről az embert is a zenéje mögött! Sok szeretettel várlak benneteket.”

Mindenkit sok szeretettel várnak az ingyenes hangversenyre.