Szereti Ön Chopint?

Akt.:
A múzeumterem ismét zsúfolásig megtelt. A szerző felvétele
A múzeumterem ismét zsúfolásig megtelt. A szerző felvétele
Újból egy rendhagyó, interaktív zongoraest helyszínéül szolgált a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumterme, ugyanis április 30-án, vasárnap hat órától Thurzó Zoltán zongoraestjét hallgathatták meg az érdeklődők, amelyen Chopin és Liszt Ferenc művei is felcsendültek.

A címben feltett kérdésre a nagyváradi közönség részéről a válasz valószínűleg az „igen”, hiszen április 30-án második alkalommal is zsúfolásig megtelt az egyházi központ múzeumterme. A közönség azonban nem csak hallgatói szerepben volt jelen, hanem aktívan részt vett az előadáson, amelynek moderátora és egyben előadója is Thurzó Zoltán volt. A közönség tagjai különböző idézeteket olvastak fel Chopin életpályájával, a művészettel kapcsolatban. A zenének emberi arcot adni – ezt szolgálta nemcsak Liszt és Chopin, akik első alkalommal fordították a közönség felé a zongorát, hanem a zongoraest kezdő mozzanata is, amikor a közönség tagjai egymás között kezet fogtak.

Fekete-fehér ábécé

Az előadás során szó esett Chopin és Liszt barátságáról, anekdoták hangzottak el kettejük kapcsolatáról, a szalonok életébe nyertek betekintést a hallgatók a szavak, és természetesen a zene által is. Thurzó Zoltán elmondta, számára a muzsika fekete-fehér ábécé, amellyel bármilyen érzelmet ki lehet fejezni. A romantikus zeneszerző, Chopin félénk ember volt, nem szeretett koncerttermekben fellépni, jól igazán csak a szalonokban érezte magát, ennek ellenére teremtő fantáziája utánozhatatlan, egyedisége és sokszínűsége kiapadhatatlan, hangzott el az előadásban.

A zeneszerző életpályájának bemutatása mellett természetesen a másik fő szerepet a zene kapta: felhangzott többek között az első Nocturne, a Valse brillante, a Perckeringő, az Óceán-nocturne, de két Liszt-darab is.

János Piroska