Szerdán délben kezdődnek a kormányalakítási egyeztetések a Cotroceni-palotában

Szerdán délben kezdődnek a kormányalakítási egyeztetések a Cotroceni-palotában
Szerdán délben kezdődnek a kormányalakítási egyeztetések a Cotroceni-palotában. Klaus Iohannis államfő levélben hívta meg a konzultációra a parlamenti pártok képviselőit.

 

Az államfő által megszabott ütemterv szerint szerdán 12 órától a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, 13 órától a Nemzeti Liberális Párt, 14 órától a Mentsétek meg Romániát Szövetség, 14.30-tól a Népi Mozgalom Párt, 15 órától az RMDSZ, 15.30-tól pedig a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának küldöttségét fogadja az elnök. A küldöttségek legfeljebb öttagúak lehetnek – derül ki az államelnöki hivatal közleményéből.

Klaus Iohannis kedden közölte, elfogadta Mihai Tudose lemondását, Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek, és szerdára egyeztetésre várja a parlamenti pártokat az új kormány megalakításáról. Az alkotmány 103. cikkelye értelmében az államfő – a parlamenti többséggel rendelkező párttal való egyeztetés nyomán – miniszterelnök-jelöltet nevesít. A parlament két házának együttes plénuma tíz napon belül kell hogy szavazzon az új kabinet névsoráról és a kormányprogramról.

www.agerpres.ro