Szépül és újjáépül Nagyszalonta

Szépül és újjáépül Nagyszalonta
Kedden a megyei RMDSZ székházában folytatódott az a sorozat, melynek keretében bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Ezúttal Török László nagyszalontai elöljáró vázolta fel a terveit.


Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke integráló személyiségként jellemezte Török Lászlót, amit többek közt az is alátámaszt, hogy a legutóbbi helyhatósági választáson több szavazatot kapott mint az RMDSZ-es lista és román nemzetiségűek is szavaztak rá. Azt mondta: még az ifjúsági mozgalmi időkből ismeri, amikor ő az NMD, Török László pedig a MIDESZ vezetője volt, és megmaradt olyan közvetlen természetűnek, mint amikor akkor is volt. Nem az a fajta politikus, aki csupán az autója ablakából integet a választópolgároknak, hanem ha teheti, biciklivel jár, és bárki megállíthatja, hogy elmondja neki a panaszait, problémáit. Vezetése alatt Nagyszalonta az utóbbi tizenkét évben jelentős fejlődésen ment keresztül: európai uniós támogatással kerékpárutak épültek, felújították a víz- és csatornarendszert, korszerűsítették a tanintézeteket. Jellemző, hogy önkormányzati finanszírozású egészségügyi- szociális idősgondozó központ működik, és szintén a helyhatóság tartja fenn a kórházat és a szociális kantint is. Számos befektető jelent meg a településen, és a kulturális élet is pezseg. Olyan programokat igyekeznek szervezni, melyek vonzzák a turistákat, és nem mellékesen néhány éve Szalonta a Rekordok könyvébe is bekerült azáltal, hogy amikor a fennállásának 500. évfordulóját ünnepelték, a legnagyobb gulyást főzték.

Török és csapata

Török László számos olyan megvalósítást prezentált, melyek az elmúlt időszakban szökkentek szárba az általa irányított csapat erőfeszítésének köszönhetően. Megújult például a Nagy Gyula-ház, megtörtént a Gacsó-negyedi iskola rekonstrukciója az udvar leaszfaltozásával együtt, és új, modern vásárcsarnok épült, mely multifunkcionális jellegéből adódóan koncertek, kulturális programok lebonyolítására is alkalmas. Felújították a város főutcáját is azzal a szándékkal, hogy korzóként lehessen használni. Ugyanakkor az életminőség javulását jelzi a tömbházak restaurálása is. Míg tizenkét évvel ezelőtt az 55 kilométer hosszú utcahálózatból 10 kilométeren volt vezetékes ivóvíz, 3 kilométeren csatornázás és 15 kilométeren aszfalt, addig napjainkban mindenhol van ivóvíz, több mint 40 kilométeren ki van építve a csatornarendszer és csak 10 kilométeren hiányzik az aszfalt.

Emellett az Állomás-negyedben felújították a Népkert-angolparkot, garázsokat bontottak le, útjavítások történtek, vízelvezető árkokat tettek rendbe, és a korábban siralmasan kinéző Róth-házat is sikerült renoválni.

A tervekről szólva polgármester(jelölt) kiemelte azt, hogy ANL-tömbház és szociális lakások létesítésével, valamint munkahelyteremtéssel igyekeznek elejét venni annak, hogy a fiatalok kivándoroljanak, és abban gondolkodnak, hogy valamilyen módon felkarolják a kis- és középvállalkozásokat. Hasznosítanák a termálvizet, lesz úszómedence és mesepark is készül (a kulturális és a wellness turizmus ötvözésének jegyében), valamint új városkaput csinálnak, és a várost elkerülő körgyűrűért harcolnak.

Ciucur Losonczi Antonius