Szeptemberig elkészül a nyári színház

Szeptemberig elkészül a nyári színház
Nagyvárad – Szerdán sajtótájékoztatót tartottak a városházán. Biró Rozália alpolgármester, Marcel Boloş fejlesztési igazgató és Benyovszki Tünde, az Ingatlankezelőség aligazgatója voltak jelen.

Biró Rozália alpolgármester arra emlékeztetett: a várat a Regionális Operatív Program keretében újítják fel, a 72 hónapos futamidejű (2009-2015. júniusa között zajló) beruházás összértéke 36.780.329,12 lej, melyből 28.720.702,60 lej a vissza nem térítendő támogatás. A munkálatok célja az A, G, H, I, K, L, M és P épülettömböknek a megerősítése, konzerválása, restaurálása és újraüzemeltetése, vagyis közel 13.514,7 négyzetméternyi építménynek, csaknem 190 belső helyiségnek és 13.514,25 négyzetméternyi kültérnek a rendbetétele. Ugyanakkor sétányokat és bekötőutakat létesítenek, biztosítják a közvilágítást, illetve dekoratív és tájképészeti szempontból is rendezik a létesítményt. Idegenforgalmi vonzerejű kulturális környezetet alakítanak ki, például különféle múzeumoknak, kőtárnak, könyvtárnak és céhes utcának a kialakításával fogják csalogatni a turistákat.

Több helyszínen

 A kivitelezők (a szalárdi Constructorul, illetve magyarországi Korinthosz Kft. és Lodzsa Kft.) jelenleg több helyszínen dolgoznak intenzíven, eddig 5,5 millió lej értékben végeztek munkálatokat. Jelentősen előrehaladtak a K, a G, a H és A jelzésű épületeknél, illetve a közelmúltban nekifogtak a L ingatlannak is. A munkálatok tehát az ütemterv szerint haladnak, ezt jelzi egyebek mellett az is, hogy a G épülettestet (váradminisztráció) három héten belül átadják. Természetesen mindez azzal jár együtt, hogy a létesítmény lassan egy hatalmas munkateleppé változik, azonban az önkormányzat nem szeretné azt, hogy ne legyen látogatható a vár. Ezért azt tervezi, hogy június közepéig a J épületszárnyat viszonylag rendbe teszi annak érdekében, hogy turisztikai információs pontként, kiállító- és videóvetítő teremként szolgáljon, közölte az alpolgármester asszony.

Benyovszki Tünde, az Ingatlankezelőség vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet: 2007-ben írták alá a szerződést és 2008 óta dolgoznak a leendő nyári színháznál. A munkálatok hamarosan befejeződtek, a kivitelezés határideje augusztus 31-e. A beruházás összértéke közel 3 millió lej áfával együtt, mely összegből több mint 2 millió lejt kifizettek. Ezzel párhuzamosan a Csonka bástyát is felújítják, itt azonban a régészeti ásatások miatt pluszmunkákra van szükség. A terminus szintén augusztus vége, és még több mint 900 ezer lejt kell kifizessenek a leendő kivitelezőnek. Szeptember 1-ig ugyanakkor egy olyan utat is kiépítenek, mely lehetővé teszi majd a nyári színház megközelítését.

Második szakasz

Marcel Boloş fejlesztésügyi igazgató arra hívta fel a figyelmet: a várfelújítás második szakaszában a B, C, D és E épülettesteket szeretnék renoválni, melynek érdekében megpályáznak 10 millió euró vissza nem térítendő támogatást A műszaki-pénzügyi felmérésen túl vannak, abban reménykednek, hogy nyáron aláírhatják a finanszírozási szerződést, mely után versenytárgyalást hirdetnek a kivitelezésre. 2015-2020 között ugyanakkor a vár külső falait akarják rendbetenni. A hatástanulmány elkészült, a beruházás várhatóan 15-20 millió euróba kerül.

Ciucur Losonczi Antonius