Szeptemberben ismét lesz TIFF Nagyváradon

Szeptemberben ismét lesz TIFF Nagyváradon
Nagyváradon zárja le körútját szeptember 6. és 8. között a TIFF nemzetközi filmfesztivál. Bemutatókkal, mozikoncertekkel és egyéb szabadtéri eseményekkel készülnek a helyiek számára.

A három nap alatt a mozirajongók megnézhetik a várva várt őszi filmeket, és ezek rendezőivel, főszereplőivel is találkozhatnak a filmművészet legnagyobb romániai rendezvényének keretében. A fesztivál teljes programja néhány napon belül elérhető lesz az oradea.tiff.ro weboldalon. A tavaly több mint ötezren vettek részt a városban megrendezett vetítéseken, amelyek helyszínei a főtér, a vár, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Lokál és a Zion zsinagóga voltak. Idén 30+ vetítésre számíthatnak az érdeklődők, szeptember első hétvégéjén, amikor is a fesztivál egyenesen Torontóból érkezik hozzánk.

A vetítések

A filmek között szerepel a többszörösen díjazott Grímur Hákonarson rendező The Country című munkája, amelyet Romániában először nálunk mutatnak majd be. May el-Toukhy a legjobb rendezésért járó díjat a tavalyi TIFF-en kapta a Queen of Hearts című filmjéért, amelyet szintén bemutatnak majd, a Nagyváradi Állami Filharmóniában – itt lehet majd megtekinteni a különböző román és magyar filmek bemutatóit és ősbemutatóit. Az idei választék igazán kedvező lesz a hazai filmművészet kedvelői számára. A filmkészítők és főszereplő színészek is Nagyváradra érkeznek a bemutatók alkalmából, amelyeket az országban először itt láthatnak, a mozikba majd csak ezután tűzik őket műsorra. Az érdeklődők megtekinthetik például a La Gomera című filmet, amely Corneliu Porumboiu rendezése, és elsőként a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, illetve a Radu Dragomir, Dana Rogoz és Răzvan Vasilescu rendezésében megvalósult MO című filmet. A várban vetítik majd Tudor Giurgiu Parking című munkáját, amely egy Spanyolországba illegálisan emigrált román költőről szól. Akik szívesebben néznének meg egy francia romantikus vígjátékot, akkor a főtéren a helyük, ahol az Egy hűséges embert vetítik majd, Louis Garrel rendezésében. A fesztiválra a jegyeket a tiff.eventbook.ro weboldalon keresztül vásárolhatják meg, vagy a TIFF Official APP alkalmazás segítségével.