Szeptember 8-ig kell véglegesíteni a jelöltlistákat

Szeptember 8-ig kell véglegesíteni a jelöltlistákat
Marosvásárhely – A Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának pénteki ülésén megbeszélték a parlamenti jelölésekre vonatkozó szabályzatot és az erre vonatkozó határidőket. A határozatot az RMDSZ Állandó Tanácsának a péntek délutáni ülésén kell elfogadnia.

Szeptember 8-ka lenne az az utolsó határidő meddig minden megyében véglegesíteni kell a jelöltlistát, ami azt jelenti, hogy az RMDSZ helyi és megyei szervezeteinek júliusban és augusztusban is dolgozniuk kell. A jelöltállítás kritériumairól szólva, Markó Béla elmondta, hogy az eddigiekhez hasonlóan a kritériumok szakmai és politikai jellegűek lesznek, de döntő szempont lehet egy idegen nyelv ismerete is. A feladat előzménytelen véleményezte a Szövetségi elnök, „hiszen eddig meg tudtuk ítélni honnan lesznek bejutó helyei az RMDSZ-nek, most ezt sokkal nehezebb megítélni, tehát sokkal több olyan jelöltünk kell, hogy legyen akik képesek a parlamenti munkát ellátni. Gyakorlatilag senki sem lehet a listán aki csak húzóembernek, kirakatembernek számit mert a mostani rendszer szerint bárkire eshet mandátum”. Az elnök szerint egyetlen előnye van az egyéni körzetes választási rendszernek, és pedig az, hogy arányos képviseletet biztosíthat.
Rámutatott, már a többi párt is belátja, hogy a választási törvény módosítása egy rossz jogszabályt eredményezet. Rossz mivel megeshetik, hogy nem az első helyezést elérő jelölt, hanem a második, vagy harmadik jelölt jut be. Egyik párt sem lehet biztos abban, hogy melyik jelöltje jut be.